PODVIG: Crnogorski pomorci spasili brodolomce u Indijskom okeanu (FOTO) - Volim Podgoricu

PODVIG: Crnogorski pomorci spasili brodolomce u Indijskom okeanu (FOTO)

Posada teretnog broda u njemačkom vlasništvu, čiji su kapetan i prvi i drugi oficir iz Crne Gore, spasila je nedavno dvije osobe, čiji brod je teško oštećen u Indijskom okeanu.

Prvi oficir broda MV “Silvia” Marko Vranešević iz Herceg Novog, koji je vodio operaciju spasavanja, za Glas Amerike priča da je poziv u pomoć dobio tokom dežurstva, rano ujutro 27. septembra.

Kaže da je odmah podigao uzbunu i obavijestio kapetana, a ubrzo su od Centra za traganje i spasavanje na francuskom ostrvu Reunion, u Indijskom okeanu, stigli i podaci o plovilu koje je doživjelo brodolom u tom području.

Teretni brod je skrenuo s kursa da bi pomogao brodolomcima, čiji ribarski čamac je prepolovljen u, kako se pretpostavlja, sudaru sa velikim brodom.

Informacije o tome kako je došlo do incidenta i ko je odgovoran još nema, ističe Vranešević.

Dvije osobe, od kojih je jedna identifikovana kao francuski državljanin Vinsent Entoni Rene Iv, koje su bile na teško oštećenom čamcu, uspjele su da se ukrcaju na njemački brod, gdje im je zbog iscrpljenosti pružena medicinska pomoć.

Brodolomci su zatim prebačeni na spasilački čamac blizu ostrva Reunion, a brod MV “Silvia” nastavio je put ka zapadnoj Africi.

Marko Vranešević, koji je pomorac već sedam godina, i to uglavnom za njemačke kompanije, kaže da mu je ovo druga akcija spasavanja na moru i da su takve situacije rijetke.

Brod na kojem trenutno plovi, MV “Silvia, u vlasništvu je njemačke kompanije “Herm. Dauelsberg” iz Bremena.

Kapetan je Boško Stijepović iz Tivta, dok je Jovan Mašanović iz Bara drugi oficir, zadužen za komunikaciju u vanrednim situacijama i ukazivanje medicinske pomoći.

Među ukupno 20 članova posade, su i državljani Poljske, Rusije, Ukrajine i Filipina.

Izvor: Glas Amerike

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com