Home / NOVOSTI / Društvo / Životni USLOVI pacijenata NEČOVJEČNI i PONIŽAVAJUĆI

Životni USLOVI pacijenata NEČOVJEČNI i PONIŽAVAJUĆI

Liječenje psihijatrijskih pacijenata u crnogorskim ustanovama je neadekvatno, ocijenio je Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM).

Životne uslove pacijenata u crnogorskim ustanovama ocjenjuju nečovječnim ili ponižavajućim postupanjem.

Povodom 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) podsjeća na važnost poštovanja ljudskih prava psihijatrijskih pacijenata.

“Zdravlje predstavlja kompletno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje, a ne samo odsutvo bolesti i nemoć”, suština je mentalnog zdravlja data je u definiciji Svjetske zdravstvene oragnizacije.

NPM ističe da mentalno zdravlje predstvlja integralni dio te definicije.

Liječenje psihijatrijskih pacijenata u crnogorskim ustanovama je neadekvatno smatraju u NPM i uglavnom se sastoji od farmakoterapije, na šta su, kako su kazali, ukazivali kroz svoje nalaze i izvještaje.

“Takođe, materijalni uslovi – arhitektonsko-tehnički, kao i opremljenosti mobilijarom u prostorijama gdje su smješteni psihijatrijski pacijenti, na niskom su nivou (Klinika za psihijatriju Klinički centar Crne Gore, pojedina odjeljenja u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici Dobrota)”, dodaje se u saopštenju.

NPM podsjeća da se životni uslovi mogu definisati kao nečovječno ili ponižavajuće postupanje.

“Osoblje u bolnicama (nemedicinsko, kao i srednji medicinski kadar i više medicinske sestre) mora imati adekvatnu obuku za rad u psihijatrijskim bolnicama i tretman psihijatrijskih pacijenata. Stoga je važno da se ovoj temi posveti dužna pažnja i da svi odgovorni pojedinci i nadležni organi kontinuirano rade na unapređenju statusa pshijatrijskih pacijenata”, zaključuje se u saopštenju.

(Rtcg)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com