Studenti ogorčeni: Jelovac nije ispunio obećanje - Volim Podgoricu

Studenti ogorčeni: Jelovac nije ispunio obećanje

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) nije ispoštovao dogovor i organizovao juče na svim fakultetima prikupljanje potpisa koji bi studentima, upisanima prije 2017, omogućili upis na specijalističke studije, odnosno da diplomiraju shodno prethodno važećem zakonu.

Ogorčeni studenti, koji su se javili “Vijestima”, tvrde da u zakazanom roku, odnosno juče u devet časova nije bilo nikoga na fakultetima.

Predsjednik Studentskog parlamenta Danilo Jelovac nije odgovorio na pitanja novinara zbog čega je, iako je prethodno najavio zajedničku akciju, iznevjerio studente.

Važeći Zakon o visokom obrazovanju predviđa da specijalističke (četvorogodišnje) studije ne postoje. Radi se o modelu 3+2, gdje osnovne studije traju tri godine, nakon čega slijedi dvogodišnji master.

“Jelovac je u obavještenju naveo da ćemo peticiju moći potpisivati na Građevinskom fakultetu kod bifea od devet do 12 časova. Međutim, tamo nije bilo nikoga”, kazala je Anđela Petrović.

Ističe da je ista situacija bila i na većini ostalih fakulteta, a kao dokaz je redakciji dostavila ranije obavještenje od Jelovca u kojem navodi da će potpisivanje biti od devet do 12 časova.

1,1 hiljadu potpisa sakupili su akademci tokom prošlog mjeseca. Studenti su tu peticiju predali Ministarstvu prosvjete i Skupštini Crne Gore, ali su je njihovi zvanični predstavnici proglasili nevažećom

Studenti su, kaže ona, ogorčeni i zbog toga, što se peticijom, koju organizuje Jelovac navodi da traže produženje od jedne godine.

“Potpisima, odnosno peticijom, koju smo mi organizovali, tražili smo da rok bude dvije godine. Tu peticiju, Jelovac je proglasio nevažećom, jer su je potpisali i studenti mlađih generacija, a kojih je bilo možda dvadesetak”, pojasnila je Petrović.

Na sajtu SPUCG navodi se da će kao krovna studentska organizacija državnog Univerziteta podržati studente u inicijativi da se produži rok za završetak drugog nivoa studija koji je postojao u prethodnom modelu studiranja i koji je trajao jednu studijsku godinu.

“Podsjećamo da je krovna organizacija studenata UCG, još prošle godine, a uzimajući u obzir i posljednju urgenciju, u četiri navrata putem dopisa i sastanaka, iznijela stav da bi trebalo produžiti rok za studije po starom sistemu i o tome upoznala nadležne državne institucije”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com