Aktivisti KOR-a pozvali na BOJKOT firme “Niksen Čavor”: Ne kupujte ništa kod ZAGAĐIVAČA rijeke Zete! - Volim Podgoricu

Aktivisti KOR-a pozvali na BOJKOT firme “Niksen Čavor”: Ne kupujte ništa kod ZAGAĐIVAČA rijeke Zete!

Aktivisti Koalicije za održivi razvoj (KOR) pozvali su građane Crne Gore da ne koriste proizvode firme “Niksen – Čavor” sve dok ta kompanija ne prestane da uništava zdravlje stanovnika Spuža i zagađuje životnu sredinu ispuštanjem fekalija u rijeku Zetu i vodoizvorište Kraljičino oko.

“Vijesti” su prije tri dana objavile detalje nalaza mješovite komisije koju je u spušku fabriku poslao potpredsjednik Vlade Milutin Simović, a u kojoj je konstatovano da se otpad iz farme svinja izliva u Zetu i vodoizvorište. Konstatovali su i da “Niksen Čavor” od 1. juna radi bez vodne dozvole za sistem za sakupljanje, prečiščavanje i ispuštanje otpadnih voda.
Iz KOR-a su kazali da za sve privredne subjekte koji ne žele da posluju po zakonu ili to jednostavno ne mogu da učine, postoji niz alternativnih kaznenih mjera koje građani mogu sami uraditi, ukoliko to ne učine institucije sistema:
“Jedna od njih je i poziv na bojkot proizvoda i javna kampanja prema potrošačima, kroz koju bi se javnost upoznala sa svim važnim detaljima i argumentacijom za jednu takvu mjeru. To je uostalom i obaveza svih odgovornih pojedinaca koji shvataju koliko je važno obezbijediti da se zakoni poštuju”.

Aktivisti te Koalicije najavili su da će, mimo poziva na bojkot, predložiti mještanima Spuža da podnesu krivičnu prijavu protiv preduzeća koja ih ugrožavaju.

“I u slučaju farme ‘Niksan Čavor’, ali i kada su u pitanju sve slične djelatnosti na tom prostoru, predložićemo im da iskoriste prava koja im za ugrožavanje životne sredine omogućava Krivični zakonik Crne Gore”, kazali su iz KOR-a.
Oni su reagovali nakon što su “Vijesti” objavile djelove nalaza komisije koja je 26. septembra obišla farmu svinja u Spužu i nakon što je mještanin Grba Goran Đuričković kazao da se tečni otpad iz te farme izliva u vodoizvorište koje je dio sliva vodoizvorišta Mareza, sa kog se vodom snabdijeva Podgorica.
Đuričković tvrdi da taj podatak neko pokušava da zataška, omogućavajući na taj način vlasniku firme Draganu Čavoru da nesmetano zagađuje pitku vodu Mareze i rijeku Zetu u koju direktno izliva kanalizacioni otpad.
“Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa vlasnikom firme “Niksen Čavor”, kako bi mu postavile pitanja o rješavanju problema zagađenja, na koji se mještani žale godinama.

Iz kabineta predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević “Vijestima” je juče rečeno da čine sve kako bi što brže riješili taj problem.

“Opština Danilovgrad u saradnji sa Vladom Crne Gore i nadležnim organima preduzima sve Zakonom propisane mjere i neophodne aktivnosti u cilju što bržeg i efikasnijeg rješavanja navedenog problema o čemu su upoznati i mještani Mjesne zajednice Spuž”, odgovorili su iz kabineta Kovačevićeve.
Mještani Grba pomoć u borbi za zdravu životnu sredinu tražiće na ulici – protestom, koji je najavljen za nedjelju 13. oktobar u 10 sati, u Grbama.
Uprkos njihovim višemjesečnim protestima i tome što se mještani godinama bune zbog nesnosnih mirisa, u poslednje tri niko nije mjerio kvalitet vazduha u zoni spuškog naselja Grbe, u kojoj posluje farma svinja “Niksen – Čavor”, rečeno je “Vijestima” iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja.
U izvještaju koji je Simovićeva mješovita komisija sačinila nakon posjete farmi u Spužu objašnjeno je i šta, najvjerovatnije, doprinosi intenzitetu neprijatnih mirisa:

“Neadekvatno očišćeni kanali ispod rešetkastog poda u kojima se nalazi velika količina fekalija pomješana s vodom. Kanali su različite dubine, prelivni i sa površine se slivaju ka centalnom kanalu, dok na dnu stalno ostaje veća količina koja doprinosi širenju neprijatnih mirisa iz objekta. Treba naći način i odgovarajuće ventilacije koja bi se eventualno, ako je potrebna, adaptirala. Takođe, pokrenuti što hitnije aktivnosti za pravilno izđubravanje i odlaganje đubriva. Radi smanjenja intenziteta neprijatnih mirisa sa farme i obezbijeđivanja postupanja sa stajnjakom iz objekata u skladu sa propisima, moraju se rešiti kompleksna i finansijski vrlo zahtjevna pitanja”, piše u nalazu.

 

Izvor Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com