DANAS JE MIHOLJDAN: Ove stvari danas NEMOJTE raditi! - Volim Podgoricu

DANAS JE MIHOLJDAN: Ove stvari danas NEMOJTE raditi!

Prema narodnom vjerovanju, na Miholjdan ne treba obavljati kućne poslove jer prvo treba posvršavati sve poslove napolju koji ne mogu da čekaju zimu i hladnoću

Pravoslavni vjernici danas obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznatiji i kao Miholjdan.

Prema narodnom vjerovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela.

Srpska pravoslavna crkva 12. oktobra obilježava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vjere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat i kao Miholjdan, vezan za smjenu ljeta i jeseni. Prema narodnom vjerovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela.

Oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i vjerski praznik poznati su kao Miholjsko ljeto.

Prema narodnom vjerovanju ljudi na Miholjdan ne trebaju obavljati kućne poslove, usisavati, spremati i slično. Ovo vjerovanje se uvrežilo u narodu zbog toga što treba prvo posvršavati sve poslove napolju koji ne mogu da čekaju zimu i hladnoću.

Sveti Kirjak je rođen u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.

Čitajući Sveto pismo, veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gdje je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu. Boravio je u više manastira gdje se, posvetivši se hrišćanskoj vjeri, i borio protiv jeresi.

Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovjek, iako je cio život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gdje su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku sunca.

Kirjaka su monasi poštovali kao iscjelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Poživio je 109 godina i upokojio se 557. u pustinji gdje je proveo starost i posljednje godine života.

U pravoslavnom kalendaru se na ovaj praznik pominje i osveštanje bazilike Svetog Mihaila u okolini Rima, što je i objašnjenje za naziv praznika.

 

(Kurir.rs)

2 komentara

  1. After study few of the articles on your blog these days, and that i like your manner of blogging. I tag it to my favorites internet site list and will be checking back soon. Please visit my web site too and let me recognize your thought.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com