Hoće li država SMANJITI AKCIZE na gorivo? Za 9 mjeseci od akciza 125,6 miliona eura - Volim Podgoricu

Hoće li država SMANJITI AKCIZE na gorivo? Za 9 mjeseci od akciza 125,6 miliona eura

Uprava carina, za devet mjeseci ove godine, naplatila je po osnovu akciza na gorivo 125,6 miliona eura , što je 4,3 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz udruženja naftnih kompanija Crne Gore i Privredne komore ističu da bi cijene goriva mogle biti niže, ako bi držva prihvatila njihov predlog o smanjenju akciza.

Budući da su pojedine naftne kompanije u Crnoj Gori smanjile marže na gorivo,cijene bi mogle biti manje, ako država prihvati njihov zahtjev za smanjenje akciza i PDV-a koji trenutno imaju udio u cijeni goriva od 55 odsto kažu u Udruženja naftnih kompanija.

U državama EU minimalna akciza je 35 centi po litru.

“Postoji prostor da se te akcize na gorivo smanje o tome treba da odluči država, marže su dovoljno visoke da su pojedine članice Udruženja smanjile cijene goriva. Prostora za smanjenje marži ima i to su prepoznale pojedine kompanije”, poričio je Boris Spalević, iz Udruženja naftnih kompanija.

Milica Tomašević iz Privredne komore kaže da rješenje traba tražiti u smanjenju dadžbina i smanjenju marži, što neke kompanije već praktikuju.

Uprava carina je prethodne godine, po osnovu akciza na gorivo naplatila 163,7 miliona eura,a za devet mjeseci ove godine 4,3 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Ministarstva ekonomije kažu da su cijene goriva u Crnoj Gori među jeftinijim u regionu, tako je recimo cijena dizela 1,26 eura ili 18 centi manje nego u Albaniji, odnosno 13 centi jeftiniji nego u Srbiji.

“Nastavićemo aktivno praćenje stanja na tržištu, kako bi blagovremeno reagovali u slučaju većih poremećaja koji mogu izazvati negativne uticaje na građene i privredu. Ono što nas raduje je činjenica da se međunarodno tržište stabilizuje i da su cijene u padu, pa očekujemo da će se takav trend odraziti i na cijene u Crnoj Gori”, poručuju iz Ministarstva ekonomije.

 

rtcg.me

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com