JOVAN TRAŽI GRČKU PORODICU KOJA GA JE PRIHVATILA ‘95. U IZBJEGLIŠTVU: Ima samo ovu fotografiju - Volim Podgoricu

JOVAN TRAŽI GRČKU PORODICU KOJA GA JE PRIHVATILA ‘95. U IZBJEGLIŠTVU: Ima samo ovu fotografiju

Bila je zima 1995. godine kada su mlade izbjeglice iz Srbije došle u grčki grad Kavalu, u trenutku kada se ratu u tadašnjoj Jugoslaviji bližio kraj.

Među tom djecom bio je i dječak Jovan Škrbić iz Gradiške, rođen 1989. godine. Dječaka je, sa puno ljubavi i širokih ruku, primila jedna grčka porodica koju Jovan, koji danas ima 30 godina, duže vrijeme pokušava da pronađe.

Kako bi ponovo stupio u kontakt sa porodicom koja je bila tu za njega u teškim trenucima njegovog djetinjstva, mladić se obratio Fesjbuk stranici Live from Greece (Uživo iz Grčke), a oni su odmah krenuli u potragu za velikodušnim Grcima.

Kako navode admini ove grupe, oni su obavijestili medije u Grčkoj i lokalna udruženja koja se bave zaštitom ugroženih slojeva društva. Na osnovu fotografija koje je poslao, ustanovljeno je da je Jovan većinu vremena provodio u Ustanovi za nezbrinutu djecu koja postoji još od 1947.godine.

Jovan se i danas sjeća tako sitnih detalja kao što su raspored zgrada u samom kompleksu koji je nacrtao, kao i stana porodice kod koje je odlazio na nekoliko dana.

– Vrlo emotivna rečenica koja me je pokrenula da istrajemo u pronalasku je glasila ovako: ono što mi je ostavilo veliki utisak je kamin u stanu i telefon okačen na zidu – rekao nam je admin grupe Live from Greece.

Mladić je, dodaje, sa porodicom jedno vrijeme održavao kontakt, a onda se uslijed loših komunikacijskih sredstava on izgubio. Sjeća se imena ljudi iz porodice i gospođe koju naziva Đinom, a koja se nalazi na jednoj od fotografija na kojima je i Jovan.

Ta žena živjela je u stanu iznad porodice, što je Jovan saznao tek kada je prve večeri kao dijete bio uplašen i uplakan, a ona ga je tješila. Kasnije ga je naučila da veže pertle.

Lokalni mediji iz Kavale, među kojima i Kavala Veb Njuz sa radošću su se i velikom pažnjom posvetili slučaju a koji je takođe objavio fotografiju na kojoj se nalazi Jovan sa grčkom porodicom.

Nekoliko njih se javilo i prepoznalo ženu koja se ustvari zove drugačije, a ne Đina.

– Trenutno se radi na tome da pronađemo tu ženu. Jedan novinar iz Kavale mi je ispričao nešto dirljivo, a to je da je i on u to doba ugostio jednu djevojčicu Ljiljanu, a njegov prijatelj izuzetno inteligentnog i nadarenog dječaka Nebojšu, oboje su stariji od Jovana. I oni su sa tom djecom izgubili kontakt.

Telegraf.rs

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com