PODGORICA: Ovo su NAJZAGAĐENIJI BUNARI u glavnom gradu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ovo su NAJZAGAĐENIJI BUNARI u glavnom gradu

Hemijski najzagađeniji bunari su u Farmacima, Vranju i Gostilju, podaci su Glavnog grada koji su objavljeni u izvještaju o stanju životne sredine na teritoriji Glavnog grada za period 2015-2018. koji je na javnoj raspravi, piše Dan.

U izvještaju, kojim su obuhvaćeni i Zeta i Tuzi, a koji je pripremio Sekretarijat za planiranje i održivi razvoj, je naznačeno da je u ovom izvještajnom periodu voda u dosta slučajeva bila van propisane klase.

“Zagađenje, parametri, njihov sadržaj i prostorni raspored uglavnom je isti iz predhodnih godina. Zabrinjavajući je sadržaj nitrata kod bunara Vranj, Gostilj i Drešaj gdje njihov sadržaj ima visoke vrijednosti. Ovdje se radi o uticaju mineralnih đubriva – šalitre. Mikrobiološki pokazatelji su imali pomjeranja iz svoje klase u A1 po broju koli bakterija kod bunara Farmaci, Vranj i Drešaj i po broju fekalnih, ali po broju fekalnih bakterija bio je pomjeren u A2 klasu, kod bunara Vranj i Drešaj. U ostalim bunarima u svakom uzorku konstatovano je prisustvo fekalnih bakterija”, piše u izvještaju.

U dokumentnu je naznačeno da su ispitivali kvalitet rijeka.

“Analiza rezultata ispitivanja kvaliteta voda rijeke Morače u posmatranom periodu, pokazala je da su vode gradske plaže Momišići najbolje od svih mjernih mjesta na Morači. Ispod gradskog kolektora, što je i očekivano, najlošije je stanje kvaliteta vode Morače. Nizvodno od ovog udarnog zagađenja stanje se znatno mijenja, zahvaljujući karakteristikama Morače – hladna voda, brz tok, pješčano dno i količina voda, kao i uticaj meteo uslova.

Kvalitet voda rijeke Zete ispitivan je na četiri profila, od kojih se na teritoriji Podgorice nalazi profil Vranjicke Njive. Na profilu Vranjicke Njive prema mikrobiološkim parametrima u odnosu na klase vode za piće i klase za kupanje bili su u propisanoj klasi-A2, K2. Cijevna se uzorkuje na dva mjesta i kao pritoka Morače. Kvalitet vode na profilu Trgaja imao je pomjeranja kvaliteta. Mjerno mjesto iznad ušća uzorkovano je samo jedan put godišnje, u maju, jer u svim ostalim slučajevima rijeka je bila presušila. U ovom slučaju kvalitet se pokazao dobar”, piše u dokumentu.

Kontrolisano je i Skadarsko jezero pa je analiza pokazala da su mikrobiološki parametri i klasa vode za kupanje bili su u zahtijevanom bonitetu.

“Kada je u pitanju voda za piće, čija očuvanost i dostupnost predstavljaju posebno značajan segment kvalitetnog života, može se konstatovati da je voda koja se isporučuje potrošačima na teritoriji grada, mikrobiološki i fizičko-hemijski ispravna. Kao nedostaci u postojećem sistemu vodosnabdijevanja prepoznata je zastarjelost i neadekvatnost pojedinih segmenata, koji dovode do gubitaka vode tokom distribucije. Iz tih razloga, preduzimaju se aktivnosti na zamjeni dotrajalih azbestno-cementnih i pocinčanih cijevi”, piše u dokumentu.

U izvještajnom periodu je mjeren i nivo buke.

“Kao uzročnik zabilježenih prekoračenja nivoa buke, u izvještaju o sprovedenom monitoringu po ovom pitanju, prepoznato je odvijanje saobraćaja”, piše u dokumentu

U izvještajnom periodu bilo je problema i sa vazduhom.

“Periodi visokog zagađenja vazduha, u prvom redu suspendovanim česticama su karakteristični za zimske mjesece, kada vremenski uslovi visokog pritiska usporavaju cirkulaciju vazduha donoseći suve, hladne i maglovite noći. U tim vremenskim periodima, tokom grejne sezone, skoncentrisan je cjelokupan godišnji broj prekoračenja srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih čestica u zimskom periodu 2015, 2016, 2017. i 2018. godine u Podgorici. Povišene vrijednosti NO2 zabilježene su u blizini prometnih saobraćajnica iz čega se može zaključiti da je dominantni uzrok zagađenja azotnim oksidima sagorijevanje goriva u saobraćaju”, navodi se u dokumentu

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com