IZMJENA ZAKONA STUPILA NA SNAGU: Poslodavci očekuju da Ustavni sud ukine neradnu nedjelju - Volim Podgoricu

IZMJENA ZAKONA STUPILA NA SNAGU: Poslodavci očekuju da Ustavni sud ukine neradnu nedjelju

Unija poslodavaca (UPCG) očekuje pozitivan ishod po pitanju inicijative za ocjenu ustavnosti člana Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce.

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filip Lazović za agenciju Mina biznis je kazao da smatra da će Ustavni sud ocijeniti da je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini u nesaglasju sa članom 59 Ustava koji jamči slobodu preduzetništva.

„Još ne znamo kada će Ustavni sud da odlučuje po toj inicijativi, jer imaju neka sudska ograničenja u kom roku bi oni trebalo da odlučuju. Ali, očekujemo pozitivan ishod po nas, a i po crnogorsku privredu i ekonomiju, što mislim da je to mnogo bitnije“, rekao je Lazović.

Izmjene Zakona o trgovini kojim se uvodi neradna nedelja stupile su juče na snagu, a prva neradna nedelja biće 20. oktobra.

“Protiv smo ovakvog rješenja jer se i Zakonom o unutrašnjoj trgovini regulišu neke stvari koje zaista treba i jesu regulisane sistemskim zakonom koji reguliše radne odnose, odnosno Zakonom o radu. Dakle u ovom trenutku, i prije stupanja ove norme, svaki zaposleni u Crnoj Gori ima pravo na jedan slobodan dan“, rekao je Lazović.

To su, kako je dodao, razlozi zbog kojih su zauzeli takav stav i podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Izuzetno od tog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com