NIŠTA OD GRADNJE: Odbijen zahtjev Petrosa Statisa i Vei Seng Pua - Volim Podgoricu

NIŠTA OD GRADNJE: Odbijen zahtjev Petrosa Statisa i Vei Seng Pua

 Služba za obračun i naplatu komunalija Opštine Budva odbila je zahtjev kompanije „Adriatic properties“, biznismena sa crnogorskim pasošem Petrosa Statisa i Vei Seng Pua, da im obračuna komunalije za gradnju novog hotelskog kompleksa Kraljičina plaža sa depadansom u Miločerskom parku. To je „Vijestima“ potvrđeno u Opštini Budva, čime je zakupcima elitnog hotelskog kompleksa Miločer – Sveti Stefan praktično onemogućeno da započnu gradnju.

Opštinska služba kojom upravlja Ninoslav Kaluđerović, kadar Demokrata, odbacio je zahtjev pozivajući se na Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, koju je prije dvije godine donijela budvanska Skupština, a kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Imajući u vidu da Statis i Pua planiraju da grade hotel sa pet zvjezdica, kako piše u projektu, gdje se ne pominju stanovi za tržište, to bi oni bili oslobođeni plaćanja komunalija, kako to zakon predviđa. I pored toga da ne moraju ni euro uplatiti u opštinsku kasu, bez zvaničnog dokumenta opštinske službe, oni ne mogu krenuti u radove.

Glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović prije dva mjeseca dao je saglasnost na idejno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“ sa depadansima. Vuksanović nije prihvatio stav Opštine Budva, da se u ovoj, jedinoj očuvanoj zelenoj zoni na budvanskoj rivijeri, ne grade stanovi za tržište.

Vladino preduzeće HTP „Miločer“ dalo je „Adriatic propertiesu“ u četvorodecenijski zakup, sada već porušeni hotel „Kraljičinu plažu”, kao i na 90 godina zemljište za izgradnju depadanasa, odnosno 66 apartmana za tržište.
Opština je svojevremeno onemogućila izdavanje građevinske dozvole, kada joj je Ministarstvo održivog razvoja i turizma(MORT) priznalo svojstvo stranke u postupku. Međutim, donošenjem novog zakona o planiranju i izgradnji, procedura je išla u korist Statisove firme, uprkos jasnom stavu nove budvanske vlasti da se ne dozvoli betonizacija Miločerskog parka, što je budvanska vlast donošenjem Deklaracije i ozvaničila.

Kako se navodi u idejnom rješenju na koje je Vuksanović dao zeleno svjetlo, hotelski rizort “Miločer“ čine dva nadzemna dijela, sjeverni i južni, koji su prizemnom i jednom podrumskom etažom povezani u funkcionalnu cjelinu.
„Planirana spratnost hotela je dvije podrumske etaže, prizemlje i četiri sprata. Visina hotela od kote prizemlja (nivo saobraćajnice) do atike krova je 21,84 metra. Glavni ulaz u hotel je sa istočne strane u nivou zajedničkog prizemlja. U istoj zoni su planirani zajednički sadržaji: lobi, internacionalni restoran, restoran a la card, glavni restoran sa 210 stolica, lobby bar, igraonica, zatvoreni bazen, spa i teretana“, piše, između ostalog, u idejnom rješenju.

”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad-hotela „Sveti Stefan” i „Vile Miločer”, kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. godine sa HG „Budvanska rivijera“, odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana”, „Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanima, dato na 90 godina zakupa.

Apartmani od 62 do 317 kvadrata

Budući hotel imaće od prvog do četvrtog sprata sobe, dok je ukupan smještajni kapacitet 126 ključeva (262 kreveta), od čega je 60 hotelskih soba i 66 apartmana.

Budući izgled hotela
Budući izgled hotela “Kraljičina plaža”(Foto: Adriatic properties)

“Površine hotelskih soba su od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Struktura apartmana je, zavisno od veličine od 62 do 317 kvadrata, a čine ga ulazni hol sa toaletom, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, degažman, dvije do četiri sobe (sa kupatilom i garderoberom), radna soba, prostorija za osoblje, terasa sa pripadajućim zelenilom. Apartmani su projektovani kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Sve terase su ozelenjene i pružaju gostima doživljaj planinskog zelenila. Za lica sa invaliditetom predviđeno je 11 soba u prizemlju“, piše u idjenom rješenju.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com