Otvorena škola u Plavu vrijedna 230 hiljada eura - Volim Podgoricu

Otvorena škola u Plavu vrijedna 230 hiljada eura

U plavskom Vojnom selu otvorena je nova škola, vrijedna 230 hiljada EUR a, kako je najavljeno iz Ministarstva prosvjete, slijedi gradnja vrtića i rekonstrukcija sportske sale.

Kako se navodi, kapacitet škole je preko stotinu djece, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo oko 230 hiljada EUR.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, rekao je da je to samo jedna u nizu uspješno završenih investicija Ministarstva prosvjete u obrazovnu infrastruktruru na teritoriji Opštine Plav.

On je najavio nova ulaganja u Plav, ističući planiranu gradnju novog plavskog vrtića ukupne vrijednosti preko milion EUR i rekonstrukciju sportske sale, za koju će biti izdvojeno 120 hiljada EUR.

Kako je saopštio Šehović, ukupna investicija Ministarstva prosvjete u školi bila je 230 hiljada, a od toga 185 hiljada EUR kroz osnovni ugovor, 30 hiljada za uređenje terena, zaštitnu ogradu i opremanje objekta, a dio za izradu projekta i nadzor.

”Ono što je posebno važno jeste da je riječ o modernom, savremenom objektu, koji je rađen sa najsavremenijim materijalima i koji je energetski efikasan. Jer mi sa podjednakom pažnjom i kvalitetom radimo na velikim, gradskim školama kao i manjim, seoskim”, istakao je Šehović.

On je najavio nove obrazovne investicije u Plav i Gusinje.

”Nedavno smo otvorili sportske terene u Plavu vrijedne oko 250 hiljada EUR, koji spadaju u red najsavremenijih u Crnoj Gori. I Gusinje će narednih dana i zvanično dobiti sportske terene vrijedne oko 300 hiljada EUR, koji su rađeni sa Fondacijom Gusinje”, kazao je Šehović.

Naredni korak je, dodao je on, izgradnja novog plavskog vrtića vrijednog više od milion EUR.

”Ne manje važna je i planirana rekonstrukcija sale Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ iz Plava vrijedna oko 120 hiljada EUR, koja je i centralna sportska sala u opštini Plav”, kazao je Šehović.

Kako je rekao, ni osnovna škola „Petar Dedović“ iz Murina neće biti zapostavljena.

”Planiramo rekonstrukciju dva područna odjeljenja ove škole, Velika i Ržanica, ukupne vrijednosti 70 hilljada EUR”, dodao je Šehović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo prosvjete, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, u posljednje dvije i po godine rekonstruisalo preko 200 obrazovnih objekata, a vrijednost nedavno završenih ili planiranih projekata iz obrazovanja samo u plavskoj opštini na nivou od oko 2 miliona EUR.

Predsjednik opštine Plav Mirsad Barjaktarević rekao je da takve investicije donose zamah u Opštinu.

”One pokazuju da, kad se ima volje, može se načiniti ozbiljan iskorak u uslovima u kojima borave naša djeca, a što je pokazano i nedavno otvorenim sportskim terenima škole »Hajro Šahmanović«. Vodeći računa o obrazovanju na teritoriji plavske opštine, mi vodimo računa o svojoj budućnosti”, rekao je Barjaktarević.

U Plavu je, prema njegovim riječima, aktivno šest gradilišta, a ukupna vrijednost investicija na teritoriji opštine je blizu 6 miliona EUR.

Direktor škole “Hajro Šahmanović” Igor Vukanić osvrnuo se i na istorijat škole u Vojnom selu.

”Još 1926, osnovana je škola u blizini ove koju danas otvaramo. Kasnije, 1953. godine, se nastava preselila u Dom omladine Vojno selo, koji se nalazio na ovom mjestu i taj objekat je bio otvoren do prije par godina”, rekao je Vukanić.

Nakon toga, rekao je on, škola nije bila u funkciji sve do danas.

”Sve do danas kada imam čast i zadovoljstvo da otvorim faktički novi objekat na istom tom mjestu. Vrijednost više današnjem otvaranju daje i podatak da je ova škola uvijek ostvarivala svoju vaspitno-obrazovnu funkciju, jer su iz nje izlazili doktori, inženjeri i drugi brojni uspješni pojedinci”, rekao je Vukanić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com