Home / NOVOSTI / Ekonomija / USVOJENA ODLUKA: Građani će teže dolaziti do kredita

USVOJENA ODLUKA: Građani će teže dolaziti do kredita

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) danas je usvojio odluku kojom su predviđene oštrije mjere za odobravanje gotovinskih kredita građanima, a čija će primjena početi u januaru 2020. godine.

“Vijesti” su ranije pisale da će građani će teže dolaziti do gotovinskih kredita.

Udruženje banaka (UBCG) uputilo je Savjetu CBCG dopis kojim traži da se za narednu godinu odlože nove oštrije mjere za odobravanje gotovinskih kredita građanima, koje će značiti da banke klijentima traže kvalitetnija sredstva za obezbjeđenje tog kredita u odnosu na važeća.

“Ovom odlukom se definiše da banke prilikom odobravanja gotovinskih kredita građanima čiji je rok otplate duži od osam godina, moraju zahtijevati da kredit bude u potpunosti obezbijeđen kvalitetnim kolateralom (fiducija ili hipoteka na nepokretnostima, zalog na pokretnim stvarima ili finansijski instrumenti, garancije/kontragarancije i drugi instrumenti kreditne zaštite koji ispunjavaju uslove da se mogu koristiti za ublažavanje kreditnog rizika)” saopšteno je iz CBCG.

Kako se dodaje,banke koje imaju visoku izloženost po osnovu gotovinskih kredita odobrenih fizičkim licima sa preostalim rokom otplate dužim od šest godina (preko 50 odsto sopstvenih sredstava banke) mogu odobravati gotovinske kredite građanima sa rokom otplate dužim od šest godina, uz uslov da je kredit obezbijeđen kvalitetnim kolateralom.

Ovo ograničenje biće na snazi dvije godine.

Savjet je usvojio Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za II kvartal 2019. godine.

“Rezultati ankete ukazuju da su u ovom periodu, u odnosu na prethodni kvartal, kreditni standardi za privredu ublaženi, dok su kreditni standardi za stanovništvo ostali nepromijenjeni. Rezultati ankete pokazuju i da je, tokom drugog  kvartala ove godine, tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla. Tražnja privrede bila je vođena potrebom za finansiranjem obrtnih sredstava i kapitalnih investicija, dok su kod stanovništva glavni faktori rasta tražnje potrebe za refinansiranjem postojećih dugova i kupovina trajnih potrošnih dobara” kazali su u CBCG.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com