KAŠĆELANU SVE ODUZELI - Volim Podgoricu

KAŠĆELANU SVE ODUZELI

Porodična zaostavština vođe “kavačkog klana“ Slobodana Kašćelana zasad će biti jedina imovina kojom će taj kontroverzni Kotoranin moći da raspolaže, odlučio je Apelacioni sud, koji je tako potvrdio prvostepeno rješenje o privremenom oduzimanju imovine, piše Dan.

U ovom postupku nije vršena procjena nepokretnosti koje su bile predmet oduzimanja jer se zasad radi samo o mjeri kojom se imovina privremeno blokira, dok njeno trajno oduzimanje može da uslijedi onda kada se Kašćelan eventualno oglasi krivim u postupku koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici za kriminalno udruživanje i ostala krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Sud jeu tom postupku uvažio i zahtjev Specijalnog tužilaštva da mjera privremenog oduzimanja imovine bude izrečena i članu Kašćelanove kriminalne grupe Goranu Ljubatoviću.

Pod lupom istražitelja mjesecima je bilo sve počev od nekretnina, vozila, plovila i firmi, a detaljno su analizirane i uplate na bankovnim računima i hartije od vrijednosti.

Pored finansijskih podataka o cjelokupnoj pokretnoj i nepokretnoj imovini, istražitelji su ispitivali i nepokretnosti koje posjeduju članovi porodica optuženih, ali i njihovi prijatelji, kumovi i rođaci.

Suđenje “kavčanima” u podgoričkom Višem sudu i dalje traje.

Prema optužnici, oni su počinili više krivičnih djela, i to: zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

Viši sud u Podgorici je još krajem prošle godine donio rješenje kojim se privremeno oduzima milionski vrijedna imovina Slobodana Kašćelana.

Branioci Slobodana Kašćelana i Gorana Ljubatovića su u žalbi Apelacionom sudu predložili ukidanje tog rješenja, kojim je, kako tvrde, na nezakonit način privremeno oduzeta imovina njihovim klijentima.

Advokati Boris Vujović i Novica Kašćelan u žalbi ukazaju da je prvostepeno rješenje donijeto uz počinjenu bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava.

Osporavano rješenje za privremeno oduzimnje milionski vrijedne imovine Kašćelanu i Ljubatoviću odnosi se na brojne stanove i zemljište u Kotoru, Budvi i Podgorici za koje tužilaštvo smatra da su stečeni kriminalnim djelima.

Branilac Slobodana Kašćelana u žalbi je istakao da Viši sud u rješenju ne navodi nijedan od obaveznih uslova za privremeno oduzimanje imovine njegovom klijentu.

“U postupku pred Višim sudom nijesu ponuđeni dokazi koji ukazuju na rizik da će se vrijednost predmetne imovine okrivljenog Slobodana Kašćelana smanjiti ili da će on ili preko drugih lica imovinu upotrijebiti za izvršenje krivičnog djela. Takođe, ne postoje dokazi da je vlasnik sam ili preko drugih lica koristio imovinu na način da spriječi ili znatno oteža njeno oduzimanje”, naveo je advokat Vujović u žalbi upućenoj Apelacionom sudu.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com