MUGI PRIJETIO: “Popoviću, platićeš mi!” - Volim Podgoricu

MUGI PRIJETIO: “Popoviću, platićeš mi!”

Vjestak Milenko Popović tvrdi da je mu je Miomir Mugoša prijetio nakon izlaska iz sudnice podgoričkog Višeg suda 19. septembra, nakon što su on i njegov kolega, vještak Vukašin Đuričković na glavnom pretresu saopštili da ostaju pri nalazu – da je bivši gradonačelnik Podgorice lokalni budžet oštetio za više od šest miliona eura.

Mugoši se sudi zbog optužbe da je milionsku štetu gradskoj kasi napravio prilikom nezakonite prodaje gradskog građevinskog zemljišta kompaniji Carine, što je on negirao.

“Popoviću, platićeš mi”, kazao je navodno Mugoša vještaku dok je izlazio iz sudnice.

To se navodi u izjašnjenju dvojice vještaka na konstatacije optuženog koje je u podgoričkom Višem sudu izrekao 19. i 26. septembra, a kao odgovor na njihov nalaz i mišljenje.

Popović
Popović(Foto: Vesko Belojević)

Popović je “Vijestima” potvrdio da je došlo do incidenta u holu zgrade suda.

On je kazao da neće dodatno komentarisati Mugošine prijetnje i da je sve što je imao da kaže – napisao u izjašnjenju sudu.

U tom dokumentu, navode vještaci, piše i da se na prijetnju ne treba posebno osvrtati:

“Jer se ovaj vještak nema od čega, a ni od koga plašiti”, navodi se u tekstu od 7. oktobra 2019. godine.

Mugoša je “Vijestima” juče rekao da ne želi da komentariše ništa dok je sudski postupak u toku.

Optuženi Miomir Mugoša (arhiva)
Optuženi Miomir Mugoša (arhiva)(Foto: Boris Pejović)

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, teži incident u holu suda spriječio je policajac zadužen za obezbjeđenje, koji je zamolio da se smire strasti i predložio da iz zgrade suda najprije izađe Mugoša, pa potom Popović – “Kako se ne bi pravila gužva”.

Suđenje

Vještaci ekonomsko-finansijske i građevinske struke, 19. septembra na glavnom ročištu saopštili da ostaju kod dopunskog nalaza i mišljenja, u kojem su naveli da je prilikom prodaje gradskog građevinskog zemljišta kompaniji Carine, oštećen gradski budžet za 6, 7 miliona eura.

Odgovarajući na pitanja predsjednice Specijalnog vijeća sutkinje Vesne Pean, vještak Đuričković je tada kazao da je prvim – osnovnim nalazom navedeno da je Glavnom gradu pričinjena šteta od 10.955.000 eura, ali da je po nalgu Specijalnog tužilaštva urađen dopunski nalaz.

“U osnovnom nalazu štetu Glavnom gradu smo utvrdili na osnovu stepena predviđenih objekata i ostalih parametara, DUP-om iz 2009. godine, ali su nam iz tužuilaštva naveli da koristimo podatke iz 2006. Izradili smo dopunu nalaza prema kojem je došlo do razlike, i sada iznosi da šteta budžetu Opštine Podgorice iznosi 6.723.194, 85 eura”, rekao je tada Đuričković.

Okrivljeni Mugoša istog dana razmijenio je u sudnici nekoliko oštrijih rečenica sa tim vještakom, spočitavajući da mu nisu tačni podaci.

“Odgovori vještaka na pitanja mojih branilaca su bili nemušti i nepotpuni. Nije istina da nijesu prometovane nepokretnosti zemljišta na ovoj lokaciji. Miješaju se termini i godine, pa se pominju 1988. i 1998. Razumijem njihove godine, ali da li su oni pravno sposobni da rade ovaj posao. Vrlo je važno šta se unosi u zapisnik… Očigledna mu je bila namjera da se ja diskreditujem. Za Opštinu Podgorica nisam vam dao da vještačite 15 godina. Pred sedam svjedoka ste negativno pominjali moje roditelje”, kazao je Mugoša.

Đuričković je odgovorio da poštuje njegove roditelje i negirao da je negativno govorio o njima.

“Ovo su insinuacije. Ako sam ovo rekao što kaže Mugoša, spreman sam da se javno objesim na ulici”, odgovorio je Đuričković.

U optužnici piše da je Mugoša, od 25. jula 2007. do 8. maja 2012. godine, kao službeno lice i javni funkcioner – gradonačelnik, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

“Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću Carine za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici.
Na taj način, dodaje se, pribavio je kompaniji Carine korist od 6.723.194, 85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Prije pet dana odgođeno je suđenje Mugoši za 14. novembar.

Njegovi pravni zastupnici, advokati Mitar Mugoša i Predrag Đolević tražili su da se obavi novo ekonomsko-finansijsko vješačenje koje će biti povjereno Institutu za vještačenja Univerziteta Crne Gore.

 Kakav je sklop humaniste

Vještaci su se u izjašnjenju sudu osvrnuli i na Mugošinu izjavu da je onaj ko ih je angažovao, trebalo da se raspita “da li su oni pravno sposobni da to urade“.

“Iz čega proizlazi kakav je sklop okrivljenoga kao hunamiste i potpisnika Hipokratove zakletve, dobro nije postavio i pitanje sudu da li su vještaci služili vojsku, jer zna se, da ko nije mogao da služio vojsku nije fizički ili mentalno zdrav. Mi smo je služili. Iz prethodnog proizlazi da je okrivljeni sa postavljanjem ovakvih pitanja mislio da se nalazimo pred psihijatrijskim vijećem, a ne u prostorijama suda pred sudskim vijećem”, saopštili su vještaci.

Mugoša: Neka priča ko šta hoće

Miomir Mugoša kazao je juče “Vijestima” da ne želi da komentariše ništa dok je sudski postupak u toku.

“Ne interesuje me ništa. Neka priča i piše ko šta hoce i želi. Sudski postupak je u toku i javan je. Imate i novinare koji pomno prate šta se radi u sudnici, pa neka napišu”, rekao je Mugoša.

Na ponovljeno pitanje novinara da se incident dogodio ispred sudnice, Mugoša je samo kratko odgovorio:

“Ne želim da dajem nikakav komentar. Ne dajem izjave nikome”, odgovorio je Mugoša.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com