NADOMAK PODGORICE: Vijorile se zastave Albanije i Amerike, NAŠIH NIJE BILO - Volim Podgoricu

NADOMAK PODGORICE: Vijorile se zastave Albanije i Amerike, NAŠIH NIJE BILO

Spomenik Đerđu Kastriotu Skenderbegu otkriven je danas u Zatrijepču (Opština Tuzi), na platou ispred škole koja nosi njegovo ime.

U Zatrijepču se okupio veliki broj mještana, ali i gostiju, koji su prisustvovali ovoj svečanosti, na kojoj su se vijorile albanska i američka zastava. Prema dostupnim fotografijama i video sadržajima, državne-crnogorske zastave nije bilo.

Spomenik je izrađen od izlivene bronze, u formi biste, visine 120 centimetara, širine prsa 45 centimetara i širine ramena 80 centimetara. Dimenzije postamenta su 140 centimetara visine, 80 širine, dok će ukupna visina biste sa postamentom biti 260 centimetara.

Sredstva za podizanje spomenika obezbijedila je Fondacija “Trieshi” iz Njujorka u SAD, a za održavanje spomenika biće zadužena OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg”.

Skenderbeg je bio srednjevjekovni plemić iz feudalne porodice Kastriota, koja je od sredine 14. do sredine 15. vijeka kontrolisala djelove centralne Albanije i istočne Makedonije.

“Za albanski narod on predstavlja osnovnu ličnost kroz koju se predstavljaju i kao takav nastavlja da inspiriše i predstavlja se kao simbol svih vremena”, kazao je ranije lider Albanske alternative i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj za CdM.

 

1 komentar

  1. Kako nije bilo crnogorske zastave.eno je povise vrata skole.samo se gleda ono sto smeta.da je bila srpska zastava ne bi smetala

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com