Podijeljena mišljenja o razlozima podizanja spomenika bivšem patrijarhu SPC Varnavi - Volim Podgoricu

Podijeljena mišljenja o razlozima podizanja spomenika bivšem patrijarhu SPC Varnavi

Srpski nacionalni savjet Crne Gore (SNS) podržao je inicijativu odbornika DPS-a u Skupštini opštine Pljevlja Ermina Harbića da se u Pljevljima uredi trg i “izgradi spomenik patrijarhu SPC Varnavi Rosiću, rođenom Pljevljaku, i jednom od najvećih pravoslavnih duhovnika na ovim prostorima”.

Odbornik Demokratske narodne partije (DNP) Vladislav Bojović, međutim, smatra da je predlog Harbića “jeftin politički trik, unaprijed isplaniran na partijskom sastanku DPS-a”.

SNS iskazao je spremnost da, u skladu sa svojim mogućnostima, finansijski pomogne realizaciju ovog projekta, ukoliko inicijativa Harbića dobije većinsku podršku u gradskom parlamentu.
Harbić je uputio predlog lokalnoj samoupravi da izgradi spomenik patrijarhu SPC Varnavi Rosiću na istoimenom trgu u Pljevljima. Obrazlažući svoj predlog Harbić, je kazao da bi na taj način Opština Pljevlja iskazala počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka.

SNSCG smatra da predlog Harbića pokazuje da značajan dio Muslimana i Bošnjaka pokazuje spremnost za skladan suživot sa srpskim narodom, bez obzira na njegov trenutno izuzetno težak položaj, kako na državnom, tako i lokalnom niovu, naročito u onim opštinama gdje vladajuća većina sa državnog nivoa na vlasti.

“Uprkos tome što su slične inicijative i ranije upućivali građani i organizacije iz Pljevalja, SNS se nada da je inicijativa Harbića iskrena i da nije politički motivisana, a prije svega da se ne radi o manipulaciji, vjerujući da bi ovakav odnos i u drugim sredinama u Crnoj Gori prema srpskom narodu značajno doprinio očuvanju multietničkog sklada i tolerancije”, saopšteno je iz SNS, čiji je predsjednik Momčilo Vuksanović.

Bojović smatra da je DPS, “suočen sa padom podrške kod pravoslavnog naroda, prinuđen da određenim deklarativnim postupcima stvara privid demokratskog ambijenta, tolerancije i uvažavanja prava Srba i vjernika SPC”.

“U pitanju je unaprijed dogovoren i na partijskom sastanku isplaniran jeftini politički trik, bolje reći blef, dok je Harbić iskorišćen samo kao podesan izvršilac posla. Čak se može reći da je nepristojno da inicijativu za podizanje spomenika patrijarhu upućuje musliman. Ne može se ovakvim inicijativama stvarati privid normalne atmosfere i demokratskog ambijenta, niti se može kamuflirati diskriminacija državotvornog srpskog naroda, srpskog jezika i SPC. Pogotovo kada Ustav brutalno diskriminiše Srbe, Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju takođe”, istakao je Bojović.

On smatra da Harbić ne može bit iskren podnosilac inicijative, a biti I dalje u DPS-u.

“Da je bilo političke volje vrha vlasti, spomenik patrijarhu Varnavi bi davno bio podignut, posebno nakon niza prethodno upućenih inicijativa brojnih organizacija i građana. Umjesto toga, vidimo da ova tema DPS-u služi za običnu manipulaciju”, rekao je Bojović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com