STRUČNJAK IZ VELIKE BRITANIJE U CG: Najsloženije urološke operacije u Institutu za bolesti djece - Volim Podgoricu

STRUČNJAK IZ VELIKE BRITANIJE U CG: Najsloženije urološke operacije u Institutu za bolesti djece

Eminentni stručnjak iz oblasti dječije urologije Imran Mushtaq iz Velike Britanije bio je, po drugi put, 10. i 11. oktobra u zvaničnoj posjeti Odjeljenju za urologiju Dječije hirurške klinike (DHK) Instituta za bolesti djece (IBD) KCCG i tom prilikom operisao sa urološkim timom IBD-a tri pacijenta.

Po prvi put urađena je laparoskopska nefrektomija retroperitonealnim pristupom (minimalno invazivna hirurška metoda odstranjivanja bubrega uz pomoć specijalnih hirurških i endoskopskih instrumenata koji imaju video kameru na svom vrhu i koji se u trbuh uvode kroz male rezove), što je ujedno i prva operacija ovog tipa u regionu.

Tokom sastanka sa zvančnicima IBD-a dogovorena je edukacija crnogroskih mladih ljekara, specijalizanata  i anesteziologa, kao i medicinskih sestara i instrumentara, u Great Ormond Street Hospital, gdje će imati priliku da uče od najboljih svjetskih stručnjaka.

Zahvaljujući saradnji sa prof. dr Mushtaqom najmlađi pacijenti Dječije hirurške klinike liječe se najsavremenijim metodama, a oni sa najtežim stanjima više se ne moraju upućivati u inostrane zdravstvene centre.

“Ovom saradnjom naši pacijenti dobijaju najbolje liječenje i za najteža stanja ne odlaze u inostranstvo, naš tim ima priliku da uči od najboljih svjetskih stručnjaka, a nije zanemarljivo da je ovakav vid saradnje ekonomski isplativ za naš zdravstveni sistem”, istakla je Irena Marić, specijalista dječije hirurgije i subspecijalista dječije urologije, načelnica Odjeljenja dječije urologije DHK IBD.

CDM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com