Blažo rekonstruiše Termoelektranu? - Volim Podgoricu

Blažo rekonstruiše Termoelektranu?

Tri ponude stigle su za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) u  Pljevljima, a među njima je i konzorcijum u kojem je firma Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore.

Prema  podacima iz zapisnika sa otvaranja ponuda u ponedjeljak, do kojeg su  “Vijesti” došle, ponudu od 54.427.700 eura sa uračunatim PDV-om dao je  konzorcijum u kojem su “Dec International”, “Bemax” iz Podgorice, BB  “Solar” u suvlasništvu Blaža Đukanovića i firma “Permonte”.

U ponudi,  koja tek treba da bude ocijenjena i vrednovana, navodi se da je  sjedište ovog konzorcijuma u Chengdu, glavnom gradu Sečuan provincije u  Kini.  Đukanović je duže u energetskim poslovima sa malim elektranama,  čije podsticaje za gradnju plaćaju i građani kroz račune za električnu  energiju.

Procijenjena vrijednost nabavke EPCG za TE je 54.450.000  eura sa uračunatim porezom na dodatu vrijednosti, odnosno 45 miliona bez  PDV-a.

Ponudu vrijednu 72.539.500 eura sa PDV-om poslao je EPCG  njemačko-slovenački konzorcijum “Hamon-Rudis”. Treću – najskuplju ponudu  dostavila je kineska grupacija “Shangai Electric” iz Šangaja i ona  iznosi 97.922.683 eura.

„Vijestima“ je iz EPCG nezvanično rečeno da  će zbog dugotrajnog postupka otvaranja i ispitivanja ispravnosti ponuda  podaci javno biti saopšteni u četvrtak i nijesu htjeli da saopšte ko je  zainteresovan za ovaj važan posao.

Zbog interesa javnosti, „Vijesti“ su uspjele da dođu u posjed zapisnika sa otvaranja ponuda.

Elektroprivreda je tender za ekološku rekonstrukciju TE “Pljevlja” oglasila u julu.

Ukoliko  se tenderski postupak bude odvijao nesmetanom dinamikom, potpisivanje  ugovora se očekuje do kraja godine. Idejni projekat ekološke  rekonstrukcije uradila je renomirana njemačka kompanija STEAG Energy u  saradnji sa rukovodiocima Termoelektrane.

Planirano je da se  realizacija projekta odvija u periodu od 2019. do 2021. godine, nakon  čega će se omogućiti nastavak rada termoenergetskog kompleksa u  Pljevljima (Termoelektrana – Rudnik uglja) u narednih 20-ak godina.

Rekonstukciom treba da se obezbijedi ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožih parametara zaštite životne sredine.

Projekat  ekološke rekonstrukcije podrazumijeva izgradnju sistema za  odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada  elektrofilterskog postrojenja, i izgradnju sistema za tretman otpadnih  voda. Značajan je i sa aspekta obezbjeđivanja izvora toplotne energije  za toplifikaciju Pljevalja, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora  o ekološkoj rekonstrukciji.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com