Home / NOVOSTI / Ekonomija / MORAĆE DA PLATI TROŠKOVE: Deripaska izgubio sve sporove protiv Crne Gore
Oleg Deripaska, Chairman of the Management Board, General Director, UC RUSAL

MORAĆE DA PLATI TROŠKOVE: Deripaska izgubio sve sporove protiv Crne Gore

Arbitražni tribunal sa sjedištem Štokholmu donio je juče jednoglasnu odluku u korist Crne Gore koju je tužio ruski biznismen Oleg Deripaska. Osim toga Deripaski je Arbitražni tribunal, koji je ovim povodom ovog slučaja ročište održao u Hagu, odredio da nadoknadi sve troškove koje je Crna Gora snosila u ovom postupku.

“Tom odlukom, arbitražni tribunal je jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primjenljiv na Crnu Goru. Zbog toga se arbitražni tribunal oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima Deripaske”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je Crna Gora do sad snosila u ovom postupku.

“Deripaska je ovaj arbitražni postupak pokrenuo decembra 2016. godine tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija. Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti
zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente  Deripaske, i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv Deripaske i njegovih kompanija”, navodi se u saopštenju.

Podsjećanja radi, ovo je bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem KAP-a. Prethodna dva postupka je pokrenula kiparska kompanija Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, a drugi po osnovu Ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine.

U oba takva postupka postupajući arbitražni tribunali su odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka. CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna
Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja.

Arbitražni tribunal u postupku protiv Deripaske činili su predsjedavajuća Jean Kalicki, i ko-arbitri Brigitte Stern i Zachary Douglas QC. Crnu Goru su zastupali advokatska kancelarija Moravčević Vojnović i partneri AOD (u saradnji sa Schönherr) iz Beograda (advokati Slaven Moravčević, Jelena Bezarević Pajić, Tanja Šumar i Vanja Tica) i David Pawlak iz Varšave i Vašingona. Tužioca su u ovom
postupku zastupali Egorov Puginsky Afanasiev &Partners (Moskva), prof. Guglielmo Verdirame i dr Kate Parlett (London) i Hecate Legal Advisory LLC (Moskva).

CDM

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com