Umjesto stava očekujemo pravni akt - Volim Podgoricu

Umjesto stava očekujemo pravni akt

Ministarstvo prosvjete javno je saopštilo Studentskom parlamentu stav u vezi sa otvorenim pitanjima u vezi sa statusom studenata magistarskih studija na Univerzitetu Crne Gore. Javno saopštenje treba potvrditi donošenjem odgovarajućeg pravnog akta na osnovu kojeg se studenti, koji nisu u predviđenom roku završili magistarske studije, oslobađaju obaveze plaćanja sredstava po osnovu zaostalih ECTS kredita prilikom aktiviranja statusa studenta na određenom magistarskom programu. Tim pravnim aktom Ministarstvo prosvjete preuzima na sebe dug studenata po osnovu ovjere semestra magistarskih studija, odnosno prenosa zaostalih ECTS kredita, kao i način i vrijeme realizacije tog akta.

Studenti magistarskih studija ne plaćaju tezu, kako je saopšteno, već aktiviranje statusa studenta, u skladu sa Zakonom, Statutom i Pravilima studiranja na postdiplomskim studijama koje su od svog osnivanja po Zakonu isključivo samofinansirajuće. Univerzitet ni u jednom trenutku nije sporio činjenicu da je rok za završetak magistarskih studija dvije godine, već da su studenti u obavezi da aktiviraju status studenta.

Univerzitetu će, kao i do sada, u središtu pažnje biti interes studenata, što pokazuje i ovim primjerom. Univerzitet Crne Gore svoj rad zasniva isključivo na važećim pravnim propisima, a ne saopštenjima datim medijima. U tom smislu Univerzitet insistira da Ministarstvo prosvjete, kako to i priliči, konačno dostavi odgovarajući pravni akt na postupanje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com