Međunarodni indeks vlasničkih prava: Crna Gora na 92. mjestu - Volim Podgoricu

Međunarodni indeks vlasničkih prava: Crna Gora na 92. mjestu

Koalicija za zaštitu vlasničkih prava koju sačinjava preko 100 neprofitnih organizacija iz cijelog svijeta, a sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je jedanaesto izdanje Međunarodnog indeksa zaštite vlasničkih prava. Prema najnovijem izvještaju, Crna Gora se nalazi na 92. mjesto, što je bolji rezultat za šest pozicija u odnosu na prošlogodišnji izvještaj.

Od zemalja regiona, Hrvatska se nalazi na 75. mjestu, Srbija na 97. mjestu, Sjeverna Makedonija na 100. mjestu, Albanija na 106. mjestu i Bosna i Hercegovina na 110. mestu.

Indeks prati stanje vlasničkih prava, ocjenjivajući zaštićenost kako fizičkog, tako i intelektualnog vlasništva u zemljama širom svijeta.

Vlasnička prava pospješuju razvoj ličnih i ekonomskih sloboda pojedinca, te je razvijen sistem zaštite vlasničkih prava u korelaciji sa većim stopama ekonomskog rasta, razvojem ljudskih sposobnosti, većim izdvajanjem za istraživanje i inovacije, boljim ekološkim performansama, kao i stvaranjem socijalnog kapitala.

Međunarodni indeks vlasničkih prava uzima u razmatranje tri kategorije: pravno i političko okruženje, zaštita intelektualnog vlasništva i zaštita fizičkog vlasništva.

“Najnoviji izvještaj nam ukazuje na određene pomake, ali ne treba biti previše euforičan jer se Crna Gora i dalje nalazi na granici između četvrte i pete kvintile, pri čemu je peta kvintila sačinjena od  20% najlošije rangiranih država. Zbog toga treba raditi na jačanju zaštite privatne svojine (pri čemu se misli i na uzajamno jačanje zaštite intelektualne svojine), i ekonomskih sloboda koje su u poslednjih par godina u frenetičnom padu kako bismo se postepeno pomjerali prema 20 odsto najbolje rangiranih država“, izjavio je Slobodan Franeta iz Mreže za globalne komunikacije koja je članica Koalicije za zaštitu vlasničkih prava.

Deset najbolje rangiranih država ove godine su Finska, Švajcarska, Novi Zeland, Singapur, Australija, Japan, Švedska, Norveška, Luksemburg i Holandija.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com