POLICIJA KUPUJE OPREMU: Za gas maske i suzavac 190.000 eura - Volim Podgoricu

POLICIJA KUPUJE OPREMU: Za gas maske i suzavac 190.000 eura

Uprava policije raspisala je tender za nabavku gas maski i filtera, hemijskih sredstava, ručnog spreja sa nadražujućom supstancom i municiju u vrijednosti od 200.000 eura.

Kako je riječ o nabavci koja je klasifikovana kao naoružanje i vojna oprema, UP je tražila od ponuđača obavezan dokaz da su registrovani za trgovinu kontrolisane robe kod Ministarstva ekonomije.

Policija je u tenderskoj dokumenaciji navela samo vrijednost procijenjene nabavke, ali zbog tajnosti podataka ne i tačnu količinu robe.

U tenderu je navedeno da će za kupovinu zaštitne maske i filtera UP izdvojiti 97.000 eura.

Nabavka ručnog spreja sa nadražujućom supstancom, kojim bi trebalo da se dopuni magacin UP, koštaće policiju 8.500 eura.

U tenderu za nabavku naoružanja navodi se da je vrijednost procijenjene municije, koja nedostaje policiji 9.000 eura.

UP je raspisala je u tenderu tražila i nabavku hemijskih sredstava, čija je procijenjena vrijednosti sa uračunatim PDV-om 85.500 eura.

“Dio tenderske dokumentacije koji se odnosi na bitne karakteristike predmeta nabavke sadrži tajne podatke i može da se preuzima neposredno kod službenika za javne nabavke”, piše u tenderu za javne nabavke.

Tenderskom dokumentacijom zahtijeva se da ponuđač bude registrovan prema Zakonu o oružju, gdje je dozvoljena trgovina – nabavka, držanje, nošenje, sakupljanje, prenošenje, proizvodnja, ispitivanje i obilježavanje vatrenog oružja za potrebe UP i Vojske Crne Gore.

“Roba se nabavlja isključivo u količinama iz ugovora i za potrebe krajnjeg korisnika, tako da se prilikom uvoza roba isporučuje direktno vozilom proizvođača, uz obaveznu pratnju u vaš magacin odmah nakom carinjenja. Glavni uslov za pribavljanje registracije po Zakonu o oružju je posjedovanje objekta za maloprodaju oružja, a traženi proizvodi su namijenjeni isključivo za prodaju državnim organima i ne smiju se držati u maloprodaji niti se nalaziti u skladištima privrednih lica“, navodi se u pojašnjenu tenderske dokumentacije UP.

Rok za izvršenje tendera je 90 dana od dana zaključenja ugovora, a taj rok može se produžiti, u slučaju da to zahtijeva procedura izdavanja uvozno – izvoznih dozvola.

“Dobavljač je obavezan da to kašnjenje najavi u pisanoj formi kao i da dokaže da je nastalo kao rezultat okolnosti”, piše u pojašnjenju tendera.

Oprema koju UP želi da nabavi čuvaće se u policijskom magacinu u Zagoriču.

Gas maske, filteri, sprejevi i hemijska sredstva najčešće policijske jedinice koriste za gušenje protesta, suzbijanje nemira tokom demonstracija ili javnih okupljanja.

Gas maske koštaju od 60 do 150 eura

Tačna količina gas maski, filtera, sprejeva i municije koje UP planira da nabavi u što kraćem roku navedena su pod “oznakom tajno”.

“Vijesti” su na sajtovima specijalizovanih prodavnica za prodaju oružja i opreme pronašle da maloprodajna cijena gas maske zavisno od modela košta od 50 do 150 eura.

Filteri za maske koštaju u slobodnoj prodaji od 10 do 35 eura, a slična je cijena i za ručni sprej sa nadražujućom supstancom.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com