DOKTORKA HEROJ IZ PODGORICE: Majka na rukama donijela mrtvu bebu, a onda je jlekarka izvela čudo! Evo kako joj je spasla život! - Volim Podgoricu

DOKTORKA HEROJ IZ PODGORICE: Majka na rukama donijela mrtvu bebu, a onda je jlekarka izvela čudo! Evo kako joj je spasla život!

Crnogorsku javnost oduševio je podvig podgoričkog pedijatra, doktorke Alme Hajdarpašić Drešević. Majka jedne pacijentkinje na Fejsbuk stranici Podgorički vremeplov opisala je dramtični događaj iz Podgorice.

“U četvrtak veče, kontrolni pregled moje ćerke u domu zdravlja na Starom aerodromu je prekinula uplakana majka držeći u naručju svoje jednogodišnje dijete koje nije davalo znakove života.

Dijete se ugušilo pionom društvene igre i bilo je klinički mrtvo – nije disalo niti je bilo otkucaja srca. Naša doktorka je očajnički pokušavala da izvadi strano tijelo iz grla djeteta i u tome je uspjela. Sama je pristupila reanimaciji, tj. masaži srca i vještačkom disanju metodom usta na usta djetetu kojem su usta krvava – jer dom zdravlja nema potrebne instrumente da to uradi na drugi način”, napisala je majka koja je bila svjedok ovog događaja.

Kako je istakla samo zahvaljujući prisebnosti doktorke, dijete je vraćeno u život.

“Hitna pomoć koja je stigla par minuta posle toga je odvela dijete na intenzivnu i danas saznajem da je stabilno i nije životno ugroženo. Ne znam da li će imati manje ili veće posledice zbog vremena provedenog bez vazduha, ali je dijete živo.

Sve pohvale za našeg savršenog pedijatra. O ovome ne pišu ni roditelji djeteta, ni portali i osjećala sam potrebu da sa drugima podijelim njen nadljudski podvig”, naglasila je ona.

Podvig doktorke naišao je na oduševljenje mnogih, pa su se na Fejsbuk stranici nizali pozitivni komentari.

“Sve pohvale za divnu osobu i stručnu doktorku. Svaka čast Alma”, “Svaka čast doktorki, oduševila me. Ne može to svako, svako joj dobro želim”, “Uvijek nasmijana, prijatna i najbolja naša draga doktorka Alma”, samo su neki od komentara.

OGLASILA SE I DOKTORKA

Doktorka Alma Drešević je potom ispričala kako je prošlog četvrtka oko 19 časova u Dom zdravlja na Starom aerodromu u Podgorici komšija, u pratnji majke koja je vrištala, donijeto dijete koje nije davalo znakove života.

“Dijete od godinu i pet mjeseci je progutalo šahovsku figuru piona. Kako je dijete već bilo mrtvo, nisam imala prilike da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano tijelo, jer je svaki sekund bio dragocjen. Srećom, uspjela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru”, rekla je Drešević.

A onda je, kako je dodala, počela borba za život.

“Kada smo uklonili strano tijelo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Posle dvije reanimacije, čula sam okucaje srca. Kada sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je srce počelo da kuca, ali sam morala da nastavim, jer dijete nije disalo”, ispričala je Drešević.

Nakon što je četiri puta dala vještačko disanje, dijete je udahnulo vazduh i zaječalo.

“U tom trenutku sam znala da je dijete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dijete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali na moju sreću nije bilo. Dobili smo informaciju da je dijete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo koje sam mogla doživjeti je to što je dijete preživjelo i što je dobro”, rekla je Drešević.

Ona je istakla da je najvažniji član tima medicinska sestra.

“Meni je moja medicinska sestra neizmjerno pomogla. Kada sestra nije paničar, kad sestra sluša ono što ljekar kaže velika je mogućnost da se desi uspjeh. Znam da bi svaki moj kolega reagovao jednako kao ja. Kada vidite da svaki sekund gubitka odnosi dijete, nema razmišljanja i tu se mora raditi”, rekla je Drešević.

(PR Centar)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com