DOMOVI ZDRAVLJA ČEKAJU 22.700 DOZA PROTIV VIRUSA: Sezona gripa počela, vakcina kasni - Volim Podgoricu

DOMOVI ZDRAVLJA ČEKAJU 22.700 DOZA PROTIV VIRUSA: Sezona gripa počela, vakcina kasni

Isporuka vakcina protiv virusa gripa kasni u domovima zdravlja, iako su u Institutu za javno zdravlje još prethodne sedmice registrovani pacijente sa ovim oboljenjem. Prema informacijama iz apotekarske ustanove Montefarm, 22.700 doza vakcina protiv gripa je trebalo da stigne 15. oktobra, ali se očekuju tek krajem ovog mjeseca. Prošle godine je u Crnoj Gori od virusa gripa preminulo 28 građana.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da je na osnovu uvida u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori, u toku 41. nadzorne sedmice 2019. godine (period od 7.10. do 13.10.2019) registrovano pet osoba sa simptomima nalik gripu, dok je tokom prve sedmice nadzora evidentirano troje oboljelih.

– Vakcina protiv sezonskog gripa još nije stigla, a prema informacijama kojima raspolažemo, očekuje se u poslednjoj nedjelji oktobra. Distribucija vakcine zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori će početi istog dana po prispijeću u skladu sa planiranim količinama od strane zdravstvenih ustanova. Vakcinacija će početi u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ) – navode iz Montefarma.

Tenderom za vakcine protiv gripa je predviđeno da maksimalan rok isporuke bude 15. oktobar i da se njihova isporuka izvrši tog dana odjednom.

– Nedostatak vakcine protiv gripa može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Iz Instituta ističu da su svi oboljeli od bolesti sličnih gripu (ILI) u izvještajnoj nadzornoj sedmici registrovani među odraslim osobama starosne dobi od 20 do 64 godine (pet oboljelih), što predstavlja incidenciju 0,8/100 000.

U toku 41. nadzorne sedmice 2019. godine u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem nije potvrđen slučaj infekcije virusom gripa.

– Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori u toku 41. nadzorne sedmice 2019. godine (od 7.10. do 13.10.) prijavljeno je 7.028 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI), što predstavlja incidenciju od 1133,5/100 000 stanovnika – navode iz Instituta za javno zdravlje, dodajući da je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), 11. oktobra 2019. godine objavio prvi nedjeljni izvještaj o kretanju aktivnosti gripa za sezonu 2019/ 2020 godine.

– Aktivnost virusa gripa širom evropskog regiona je na niskom nivou. Sporadično se registruje prisustvo influence tipa A i B. Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa – vakcinacija, pa preporučujemo da se vakcinišu sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno dvije do tri sedmice nakon vakcinacije.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com