Vukosava i Sanja IZBAČENE IZ SVOJE KUĆE, jer podstanaru duguju 3.700 evra! Kuća od 100.000 prodata za 13.600 evra! - Volim Podgoricu

Vukosava i Sanja IZBAČENE IZ SVOJE KUĆE, jer podstanaru duguju 3.700 evra! Kuća od 100.000 prodata za 13.600 evra!

Vukosava i Sanja Popović iz Banjaluke na silu su izbačene iz kuće u naselju Starčevica, vrijedne oko 200.000 KM (102.000 evra), i to zbog duga od 7.300 KM (3.700 evra). Majku i ćerku, koje su vlasnice kuće od 1972. godine, policija je nasilno iznijela iz kuće i dvorišta!

Potresno iseljenje izvršeno je po nalogu banjalučkog Osnovnog suda jer je porodica Popović dugovala Janku Triviću, koji se u njihovu kuću uselio za vrijeme rata, dok su Popovići bili u izbjeglištvu u Beogradu. Po njihovom povratku, Trivić se iselio, ali je sudski zatražio da mu isplate 7.300 KM koje je uložio u sanaciju kuće. Dug je uz troškove i kamate, narastao na više od 20.000 KM (10.000 evra) zbog čega su Vukosava i Sanja izgubile stanarsko pravo. Nekretnina je završila na sudskoj licitaciji i za 26.700 KM (13.600) kupio ju je Duško Radivojević na koga je ubrzo i uknjižena.

Smiljana Moravac Babić, advokat porodice Popović, za “Novosti” kaže da je sudski izvršitelj došao sa rješenjem koje nije ovjereno i nema pečat, kao i da su iseljene bez poštovanja osnovnih ljudskih prava.

– Molila sam ih da to ne čine i govorila da one imaju pravo žalbe, ali one su bukvalno izbačene na ulicu – kaže Smiljana Moravac Babić. Sudija Rajfa Đumišić dozvolila je izvršenje na nekretnini iako to nije praksa, jer se najprije ide na pokretnu imovinu ili čak i penziju, a ne na nepokretnosti. To je ovdje sve preskočeno. Sve je odrađeno 2013. u vrijeme kada je Vukosava odsustvovala iz Banjaluke, jer je boravila u Danskoj kod svog teško bolesnog sina, koji je u međuvremenu umro. Rješenje je tada stavljeno na oglasnu ploču suda, a onda se naprasno pojavio kupac. To je otimanje tuđe imovine na jedan brutalan i jeziv način, uz sadejstvo suda.

Sanja Popović kaže da je kuću prije rata dobio njen otac, partizanski prvoborac Ifet Ibrahimkadić koji je preminuo, a one su za vrijeme rata oružjem istjerane. Tvrdi da je njena majka kao nasljednica stanarskog prava kuću otkupila.

– Kome da se obratim i šta da radim? Živimo u kući skoro 50 godina. Tuženi smo za izmišljeni dug od 7.000 KM, a kuća vrijedi 200.000 KM – rekla je Popovićeva.

Stanivuković plaća kiriju

Za vrijeme potresnog iseljenja novinarima je bio zabranjen prilaz kući, a svemu je prisustvovalo nekoliko aktivista i opozicionih političara. Narodni poslanik PDP Draško Stanivuković rekao je da će porodici Popović plaćati kiriju dok god to bude potrebno.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com