Poslije osam godina ponovo se utvrđuje uzrok smrti Ivane Šoć - Volim Podgoricu

Poslije osam godina ponovo se utvrđuje uzrok smrti Ivane Šoć

Nakon osam godina od smrti Cetinjanke Ivane Šoć, krivično vijeće Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sudija Vesna Moštrokol prihvatilo je predlog advokata odbrane Zdravka Begovića da se odredi novo, četvrto po redu, vještačenje, kojim će se utvrditi tačan uzrok smrti tridesetogodišnje djevojke. Vještačenje je povjereno Institutu u Beogradu, piše Dan.

Punomoćnik oštećene porodice Duško Jovović protivio se tom predlogu smatrajući da vještačenje treba da se povjeri nekom od instituta koji nisu sa našeg govornog područja zbog sumnje u rezultate vještačenja.

Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu ljekarima Kliničkog centra koji su optuženi za nesavjesno liječenje Cetinjanke Ivane Šoć, koja je preminula od posledica virusa H1H1 dan nakon što je otpuštena iz bolnice. Prvostepenom presudom koju je u Višem sudu u Podgorici izrekla sudija Vesna Moštrokol dr Dragan Obradović je osuđen na godinu zatvora za teško djelo protiv zdravlja ljudi, dok su njegove koleginice Brankica Dupanović i Bogdanka Andrić oslobođene optužbe.

Sudije Apelacionog suda uvažile su žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, oštećenog kao tužioca Miladina Šoća i punomoćnika oštećene porodice Šoć, optuženog Dragana Obradovića i njegovog branioca i ukinule presudu Višeg suda i predmet vratile prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

“Tokom iscrpljujućeg postupka koji je trajao sedam i po godina, smatram da je dokazano da se u konkretnom slučaju radi o najočiglednijem primjeru nesavjesnog liječenja pacijenta, o potpunoj nebrizi i bahatosti optuženih lica, pritom prvenstveno misleći na ordinarijusa Dragana Obradovića i Bogdanku Andrić, načelnicu odjeljenja na kome je liječena sada pokojna Ivana Šoć, a što je rezultiralo najtežom mogućom posledicom – gubitkom jednog mladog života”, navodi se u završnoj riječi oštećene porodice Šoć.

Njihova završna riječ je, kako su istakli, posledica nesvakidašnje, specifične težine ovog krivičnog predmeta u pravnom, medicinskom, etičkom, psihološkom i sociološkom smislu.

Tokom suđenja su preko video-linka saslušani medicinski vještaci iz Zagreba Davor Majer i Miroslav Lisić, koji su ocijenili da optuženi ljekari nisu prepoznali stanje pacijenta koje je dovelo do smrti kao stvarnu bolest, već su to tumačili kao duševnu bolest.

Ljekari su napravili niz propusta i liječili su Ivanu nesavjesno. Pacijent u stanju u kakvom je bila Ivana nije smio da bude poslat na kućno liječenje. Na dan otpusta imala je fotofobiju (smetnja dnevne svjetlosti), što je jedan od znakova upale mozga, kazali su vještaci iz Zagreba.

Oni su u nalazu ukazali na sve propuste optuženih ljekara. Po njihovom mišljenju, smrt je nastala zbog infekcije gripom, a život pacijenta mogao je da se produži stavljanjem bolesnika na respirator i davanjem lijeka za smanjenje otoka pluća.

Ivana Šoć liječena je na infektivnoj klinici KC od 12. do 18. februara 2011. godine, nakon čega je otpuštena u teškom stanju. Nepuna 24 sata nakon toga, preminula je na Cetinju. Obdukcija je pokazala da je smrt nastala zbog ugušenja uslijed teškog otoka pluća, koji je nastao zbog infekcije virusom gripa H1N1.

(Dan)

2 komentara

  1. Good day I am so excited I found your webpage, I really found you by mistake, while I was looking on Google for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the great job.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com