Aco gradi zgradu, a u minusu 2,7 miliona - Volim Podgoricu

Aco gradi zgradu, a u minusu 2,7 miliona

Kompanija „Invest nova“, u kojoj je suvlasnik sa 50 odsto kapitala Aco Đukanović, godinama bilježi gubitke. Prema poslednjem finansijskom izvještaju, predatom Poreskoj upravi, na kraju 2018. godine „Invest nova“ imala je gubitak od 2,7 miliona eura. To ipak nije predstavljalo problem da Đukanović počne gradnju zgrade mješovite namjene od sedam spratova u centru Podgorice na obali rijeke Ribnice.

Radi se o zgradi od 5.000 kvadrata čija je gradnja počela početkom ovog mjeseca. Kompanija „Bemaks“ je izvođač radova, koji bi trebalo da budu okončani do maja 2020. godine. Nova višespratnica niče praktično na staroj zgradi nekadašnje Direkcije pošte, koju je Đukanović kupio još 2007. godine, kada je Telekomu za nju platio 1,1 milion eura. Godinama ju je izdavao Agenciji za zaštitu ličnih podataka i Zavodu za metrologiju. Prema ranijim izvještajima medija, parcelu do zgrade trgovao je od porodice Lisičić za više od 300.000 eura. Upravo i na dijelu te parcele niče dio novog građevinskog kompleksa brata predsjednika države.

Kad je u pitanju njegova kompanija „Invest nova“ u njoj drugu polovinu vlasništva ima kiparska kompanija „Chercor Co Limited“. Uvidom u kiparski poslovni registar može se vidjeti da je direktor te kompanije drugo pravno lice – „Imperium nominis limited“. Podaci iz registra privrednih subjekata Kipra pokazuju da je direktor „Imperium nominis limited“ Elsa Anastasijadis, kćerka predsjednika Kipra Nikosa Anastasijadisa. O ovoj firmi i ulozi kiparske prve porodice često se ranije pisalo u toj državi. „Imperium nominis limited“ je pominjana u nekoliko sudskih slučajeva.
Firma „Invest nova“ je registrovana za razradu građevinskih projekata još 2007. godine. Iako godinama bilježi gubitke, stalna imovina te firme se procjenjuje na oko 14,8 miliona eura. Prema podacima Uprave za nekretnine, posjeduje građevinski plac od oko 5.000 kvadrata u Baru i parcelu od 2.000 metara kvadratnih u Herceg Novom.

Aco Đukanović se godinama smatra za jednog od najbogatijih građana u Crnoj Gori, a za njegovo ime se vežu brojni poslovni poduhvati. Zvanični podaci državnih organa pokazuju da brat predsjednika države posjeduje vrijednu imovinu u Kotoru, Podgorici, Kolašinu, Žabljaku i Nikšiću. Đukanović je većinski akcionar u nekada državnom Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje (RZUP), gdje ima 75 odsto akcija. U Prvoj banci je pojedinačno najveći akcionar sa 41 odsto vlasničkog udjela.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com