MIJAČ TUŽI MEDOJEVIĆA: To ne može raditi ni Meodjević ni neka druga organizacija - Volim Podgoricu

MIJAČ TUŽI MEDOJEVIĆA: To ne može raditi ni Meodjević ni neka druga organizacija

Lider Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević moraće na sudu da dokazuje na osnovu čega je dugogodišnjeg švedskog privrednika crnogorskog porijekla Veselina Mijača, vlasnika “Savana holding” kompanije prozvao da “pere pare za braću Đukanović”, pišu Dnevne novine.

Osim Medojevića, napadom na Mijača i iznošenjem neistina na račun ovog biznismena koji uživa veliki poslovni ugled, moraće da se pozabavi i Agencija za elektronske medije, kojoj je takođe stigla krivična prijava od Mijača protiv NN lica u Agenciji, zbog nepreduzimanja zakonom propisanih mjera. Mijač u izjavi za Dnevne novine kaže da neće dozvoliti nikome da ruši njegov poslovni ugled, niti da se igra njegovim ličnim dostojanstvom i dostojanstvom njegove porodice.

“To neće moći da radi ni poslanik Medojević, niti nevladine organizacije koje se bave medijskim poslom, niti bilo ko drugi. Zato im poručujem vidimo se na sudu”, kaže Mijač za Dnevne novine.

Mijač je poznat crnogorskoj javnosti i kao investitor, donator, dobitnik nagrade Uprave za dijasporu za saradnju u oblasti privrede…

Medojević je 2. septembra ove godine na svom FB nalogu objavio da švedska firma Veselina Mijača ima “skromne finansijske rezultate”, a da u Crnoj Gori kupuje nekretnine “od režimskih tajkuna od preko 100 miliona”, zaključujući da “sve miriše na pranje para braće Đukanović”.

Njegovu objavu prenio je portal IN4S, zbog čega se Mijač, preko zastupnika, advokata Nikole Martinovića, obratio AEM-u, tražeći da preduzme nadzor i dostavu podataka o medijima, iz registara koje ova Agencija ima obavezu da vodi. Nakon odgovora AEM-a u kojem priznaju da nemaju sve zakonom precizirane podatke o osnivaču portala IN4S i “sloboda.me”, uslijedila je i krivična prijava protiv NN lica u Agenciji, jer “nijesu preduzeli zakonom propisane mjere čime su omogućili da portali In4s i sloboda.me objavljuju informacije sakrivajaći identitet osnivača”.

“Time su, shodno Zakonu o medijima, prema kojem jedino osnivač može biti stranka u postupku pred sudom, onemogućili Veselinu Mijaču da podnese tužbu protiv odgovornih za širenje neistinitih informacija”, navodi se u krivičnoj prijavi podnijetoj Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Mijač je, nakon Medojevićeve objave, preko advokata Martinovića prvo zahtijevao da lider PzP i poslanik Demokratskog fronta “javno demantuje neistinite i štetne informacije”, koje je objavio da FB stranici, i to do 13. septembra. Medojević je tom prilikom obaviješten da će, ukoliko do tog roka ne stigne demanti, švedski biznismen i njegova kompanija pokrenuti odgovarajuće sudske postupke u cilju naknade štete (11.000 eura) zbog “iznošenja neistina koje štete ugledu i poslovanju Mijača i kompanija kojima upravlja”.

Kako je Medojević ignorisao taj zahtjev, uslijedila je tužba u kojoj advokat Martinović ukazuje da su “rad i prihodi njegovog klijenta u skladu sa zakonima zemlje u kojoj obavlja funkcije visokog menadžmenta, ili osnivača kompanije”, te da Mijač nikada nije osuđen ili sankcionisan zbog ličnog ili poslovanja kompanija u kojima je imao funkcije izvršnog direktora, menadžera ili osnivača.

“Imajući u vidu da je lični ugled pretpostavka za bilo kakav ozbiljan poslovni aranžman u zemljama u kojima posluje tužilac (Švedska i zemlje EU), iznošenje takvih tvrdnji nedvosmisleno šteti ugledu tužioca i stvara podozrenje kod sadašnjih i potencijalnih poslovnih partnera, kao i zabrinutost tužioca i njegove porodice”, navodi se u tužbi.

Advokat Martinović je istakao da je težina iznijetih neistina veća od uobičajenih kleveta i tračeva, jer dolaze od osobe koja je poslanik u Skupštini, član Odbora za bezbjednost i odbranu, član Ustavnog odbora i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i sa tih pozicija ima uticaj na javno mnjenje, koji je mnogo veći od uticaja prosječnog građanina. Tekst koji je Medojević objavio prenijeli su mediji u Crnoj Gori, a cjelokupno saopštenje objavljeno je na portalu IN4S tako da su neistine distribuirane preko više kanala na internetu.

“Distribucija informacija internetom čini ih dostupnim neograničenom broju osoba, a zbog mnogobrojnih opcija pretraživanja, ta dostupnost je vremenski neograničena, odnosno objavljena neistina ostaje trajno na internetu”, piše u tužbi advokata Martinovića.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com