Na transplataciju organa čeka 13-oro djece - Volim Podgoricu

Na transplataciju organa čeka 13-oro djece

Presađivanje organa umrlih davalaca produžiće i poboljšati kvalitet života osobama kojima je to jedini način liječenja, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović u Parlamentu.

Poslanici su danas završili raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja.

Tokom sjednice je saopšteno da u Crnoj Gori na transplataciju organa čeka 13-oro djece i 35 odraslih osoba.

Hrapović je podsjetio da Zakonom o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja iz 2016. davanje saglasnosti punoljetnih osoba za uzimanje organa za slučaj smrti nije uređeno.

Zbog toga je, kako je objasnio, uskraćena je mogućnost davanja saglasnosti za uzimanje broja organa tih osoba za slučaj nastupanja moždane smrti, radi njihovog presađivanja osobama kojima je to jedini način liječenja.

Hrapović je istakao da je Prijedlogom zakona omogućeno punoljetnim osobama, poslovno sposobnim i sposobnim za rasuđivanje da daju pisanu dobrovoljnu saglasnost za uzimanje organa za slučaj smrti kod izabranog doktora, radi presađivanja osobama kojima je to jedini način liječenja.

“Data je mogućnost da daju pisanu izjavu kojom se protive ovom postupku, kao i mogućnost uzimanja organa od umrlog koje nije dalo pisanu saglasnost za uzimanje organa, niti izjavu o protivljenju ovom postupku, na osnovu saglasnosti koju daje član uže porodice”, naveo je Hrapović.

Na taj način, kako je dodao, obezbijeđeno je davanje, odnosno uzimanje organa sa umrlog davaoca samo na osnovu pisane saglasnosti koja se daje na propisani način.

„U slučaju nastupanja moždane smrti osobe koja nijesu dala ovu saglasnost, niti izjavu kod izabranog doktora da se izričito protive ovom postupku, saglasnost za uzimanje, odnosno davanje organa može da da član njihove uže porodice“, pojasnio je Hrapović.

On je kazao da se, u cilju sprječavanja svih oblika zloupotreba, zakonom propisuje vođenje registara svih saglasnosti za uzimanje organa, kao i izjava o njihovom opozivu ili izmjeni i registara davalaca organa.

Registre će voditi Ministarstvo zdravlja, na osnovu saglasnosti i podataka dobijenih od izabranih doktora i bolničkih koordinatora.

Predložena rješenja, prema riječima ministra, daju mogućnost povećanja broja umrlih davalaca organa, kao i povećanja broja presađenih organa osobama kojima je to jedini način liječenja.

„Presađivanje organa umrlih davalaca dovešće do produžavanja i poboljšanja kvaliteta života ovih lica, a kao pozitivan efekat ovih rješenja, treba pomenuti i smanjenje troškova liječenja i opterećenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, smanjenje broja privremenih spriječenosti za rad, sa svim posljedicama koje ovo izaziva“, dodao je Hrapović.

On je rekao da, iz navedenih i razloga humanosti prema ljudima kojima je presađivanje organa jedini način liječenja, očekuje da parlament podrži Prijedlog zakona.

2 komentara

  1. Whenever I like to find out something or desire to read some stimulating article, the web never disappoints me. I share these posts with my friends and colleagues and can start a decent exchange over various issues,

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com