Home / LJUDI / Heroji zajednice / NATAŠA JE ČUDO: Oslijepila je sa 9 godina, a PRVA NA SVIJETU uspjela ovo! (VIDEO)

NATAŠA JE ČUDO: Oslijepila je sa 9 godina, a PRVA NA SVIJETU uspjela ovo! (VIDEO)

Nataša Arsenović (20) iz Doboja prva je slijepa osoba u svijetu koja je uspjela da savlada tehniku grnčarstva, a ove jeseni je i prvi slijepi student na Medicinskom fakultetu, na smjeru fizijatrija u Novom Sadu.

Ova Dobojka postala je poznata nakon priče o tome kako je njen dar za vajarstvo u svojoj umjetničkoj radionici otkrio akademski vajar Drago Handanović.

“Iako ne može da vidi, ona ima nevjerovatan osjećaj za stvaranje dodirom, i nema nijednog dijela koje liči na neko drugo djelo. Bio sam na raznim međunarodnim simpozijumima i izložbama, ali nisam naišao na sličan slučaj i nisam pronašao podatak da je u svijetu jedna potpuno slijepa osoba savladala tehniku na grnčarskom kolu”, rekao je njen učitelj prije dvije i po godine, nakon čega se javnost kod nas, pa i svijetu, zainteresovala za ovaj fenomen.

“Nakon završetka Srednje fizioterapeutske škole u Zavodu za slabovide i slijepa lica u Derventi, poželjela sam da nastavim školovanje i konkurisala sam za prijem na Medicinski fakultet u Novom Sadu, gradu u kojem već studira veći broj Dobojlija, pa i mojih prijateljica”, rekla je ona.

U svojoj namjeri je uspjela, položila je prijemni. Na fakultetu su njoj i roditeljima saopštili da će napraviti izuzetak i da će biti prvi slijepi student u njegovoj istoriji.

Presrećni zbog toga su svi njeni prijatelji, njen učitelj vajarstva Drago Handanović, doskorašnji profesori u srednjoj školi i svi ostali.

Majka Spomenka takođe, rekavši nam da je tokom četiri godine školovanja gotovo svakog vikenda ćerku dovozila iz 40 kilometara udaljene Dervente kući i vraćala nazad. Studiranje u Srbiji podrazumijevalo je stanovanje u studentskom domu, što su joj i obezbijedili, ali se ipak pojavio problem.

O tome je pričala Sanja Živković, iz Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama u Doboju.

“Riječ je o tome da je po zakonima u Srbiji neophodan personalni asistent za studente koji stanuju u domu, a za boravak u njemu neophodno je da se plaća 56.000 dinara mjesečno. To njeni roditelji nisu u mogućnosti da obezbijede, mada su se snašli i platili za prvi mjesec, ali nemaju rješenje za taj problem”, kaže Sanja.

U Natašino ime i u ime Udruženja za pomoć obratili gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću i premijerki Vlade RS Željki Cvijanović, kako bi Nataši bilo omogućeno studiranje.

ŽIVOT POSLIJE TUMORA

Nataša je do devete godine odrastala kao i svi njeni njeni vršnjaci, a potom je zbog tumora potpuno oslijepila, i od tada se sve promijenilo u njenom životu.

Pored toga što je vanserijska vajarka, čiji radovi su bili na više izložbi kod nas i u regionu, Nataša je svestrana i na drugim poljima. Oprobala se i kao glumica u pozorišnim predstavama, završila je muzičku školu i svira klavir, recituje stihove, naučila je i da skija.

 

Večernje Novosti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com