UBISTVO U CENTRU GRADA: Podgoričanin Željko Vuković uhapšen jer je njegov DNK pronađen na šipci - Volim Podgoricu

UBISTVO U CENTRU GRADA: Podgoričanin Željko Vuković uhapšen jer je njegov DNK pronađen na šipci

Podgoričanin Željko Vuković (41) uhapšen je nakon što se njegov biološki materijal podudario sa DNK profilom, koji je policija prije 13 godina pronašla na metalnoj šipci korišćenoj u napadu na Srđana Vojičića i pisca Jevrema Brkovića, saopšteno je “Vijestima” nezvanično iz vrha Uprave policije (UP).

Iz policije i tužilaštva, međutim, zvanično su saopštili da je dosadašnjom istragom utvrđeno taj četrdesetjednogodišnjak nije iz vatrenog oružja pucao u noći 24. oktobra 2006. godine, kada je Vojičić stradao pokušavajući da zaštiti književnika.

Izvor “Vijesti” iz policije, tvrdi da su službenici te institucije proteklih nekoliko mjeseci sproveli veliku akciju u kojoj su od osoba sa podebljim dosijeom uzimali DNK, a potom te biološke dokaze pohranili u datoteku Forenzičkog centra.

“I Vukovića smo pozvali da mu uzmemo biološki materijal jer je u bazi bezbjednosno interesantnih lica. Službenici Forenzičkog centra su nakon toga utvrdili da se njegov DNK u potpunosti podudara sa materijalom koji je pronađen na metalnoj šipci u noći napada i ubistva Vojičića”, pojašnjeno je “Vijestima” iz UP.

Nakon podudaranja materijala podaci i novi dokazi proslijeđeni su tužiteljki Lepi Medenici, koja je dala nalog za njegovo hapšenje.

Vuković je odranije poznat policiji po vršenju raznih krivičnih djela i prekršaja…

“Ima nekoliko zatvorskih kazni, koje je odležao. Da nijesmo napravili veliku akciju uzimanja DNK od BIL (bezbjednosno interesantnih lica) osoba teško da bismo došli do njega”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Željko Vuković
Privođenje Vukovića na saslušanje u tužilaštvo(Foto: Savo Prelević)

Brkovićev tjelohranitelj Vojičić ubijen je ispred zgrade u centru Podgorice, nakon što je dopratio pisca do ulaza stana.

Tada su trojica maskiranih napadača metalnim narezanim šipkama krenula da tuku pisca, a Vojičić se povratio pokušavajući da zaštiti Brkovića.

Tada su odjeknula tri metka, od čega je jedan usmrtio Vojičića.

Vuković nije pucao na Vojičića

Načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti (CB) Milovan Pavićević kazao je juče da Vuković nije pucao u pokojnog Srđana Vojičića i da tragaju za još dva, za sada, nepoznata napadača.

“Sprovodeći operativne aktivnosti policija je u junu ove godine došla do operativnih podataka da je osumnjičeni Ž.V. učestvovao u izvršenju ovog krivičnog djela. Na bazi tih informacija, u koordinaciji sa tužilaštvom, obezbijeđeni su materijalni dokazi koji potvrđuju osnov sumnje na osnovu kojih je izvršilac uhapšen juče”, kazao je Pavićević.

Predstavnici policije i tužilaštva
Predstavnici policije i tužilaštva na jučerašnjoj konferenciji(Foto: Luka Zeković)

Tvrdi da je osumnjičeni poznat policiji kao višestruki povratnik u izvršenju imovinskih krivičnih djela, krivičnih djela sa elementima nasilja i krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama.

Kazao je i da intenzivno rade na identifikaciji ostalih osoba.

Tužiteljka i portparolka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica kazala je da je prikupljeno “mnogo informacija i podataka, kao i forenzičkih izvještaja koji su bili od velikog značaja”, nakon čega su rasvijetljena krivična djela počinjena prije 13 godina.

“Više državno tužilaštvo i policija preduzimaće sve neophodne mjere i radnje, kako u odnosu na lice protiv koga je danas podnijeta krivična prijava, tako će raditi i na identifikaciji ova dva NN počinioca zbog počinjenog krivičnog djela”, kazala je Medenica.

Pomoćnik direktora Uprave Enes Baković najavio je da će narednih dana biti još aktivnosti koje će pokazati snagu i kvalitet rada policije.

On je rekao da zbog interesa istrage ne mogu govoriti o motivima, saizvršiocima, niti kako su nakon 13 godina uspjeli da dođu do dokaza, nakon čega su, na godišnjicu zločina, u četvrtak uhapsili Vukovića.

Brković je, dok se još u bolničkoj sobi oporavljao od povreda, prisjećao kako izgleda ubica.

“Vidio sam ubicu. Bio je nešto viši od druge dvojice maskiranih napadača. Na sebi je imao svijetlo-bež vindjaknu, a vidio sam mu i pramičak kose – bila je plava ili smeđa, nešto između”, rekao je tada Brković novinarki “Vijesti”.

On je, međutim, tada kazao da nije siguran da bi mogao da prepozna ubicu, a još manje drugu dvojicu jer su bili maskirani.

Tada povrijeđeni Brković je za “Vijesti” rekao da je čuo prvo jedan, a potom još dva pucnja…

HRA: Istragu usmjeriti i na nalogodavce zločina

Hapšenje osumnjičenog za umiješanost u ubistvo Vojičića i pokušaj ubistva Brkovića pozdravili su i iz Akcije za ljudska prava (HRA).

“HRA je kontinuirano podsjećala na ovaj nekažnjeni zločin prema književniku i njegovom pratiocu zajedno sa napadima na novinare, zato što se pretpostavljalo da je motiv za napad bila kritika vlasti koju je Brković objavio u svom romanu. Kao takav, ovaj slučaj je jedan od najtežih nerasvijetljenih slučajeva nasilja prema kritičarima vlasti koji je ugrožavao ostvarivanje slobode izražavanja u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Smatraju da je ohrabrujuće što je policija saopštila da raspolaže dovoljnim materijalnim dokazima i bi ovaj slučaj mogla ubrzo i potpuno rasvijetliti.
“Međutim, imajući u vidu da je ubistvo glavnog urednika DAN-a Duška Jovanovića iz 2004. godine nerasvijetljeno i do danas, iako je jedan saizvršilac okrivljen, procesuiran i osuđen, podsjećamo da evropski standardi ljudskih prava zahtijevaju da istraga osim neposrednih izvršilaca bude usmjerena i na nalogodavce zločina”, piše u saopštenju.

Podsjetili su da je Evropski sud za ljudska prava više puta u svojoj praksi naglašavao značaj usmjeravanja istrage i na nalogodavce, da bi policija i tužilaštvo obezbijedili povjerenje javnosti i spriječili utisak o njihovoj povezanosti za izvršiocima zločina ili o toleranciji zločina.

Puniša Vojičić: Sumnjam da je riječ o namještaljci

Podgoričanin Puniša Puco Vojičić, stric ubijenog Srđana, tvrdi da nijednom u posljednjih 13 godina nije čuo za Vukovića.

On je “Vijestima” rekao da sumnja da je riječ o “namještaljci”, odnosno da Vuković nije jedan od napadača – već “dobrovoljac”, kako bi slučaj predstavili kao da je riješen.

​Tvrdi da su iz policije i ranije saopštavali imena osumnjičenih, kao što je ranije bio slučaj sa izvjesnim Vidom Brajovićem.

“Nikada nijesam čuo ni za ovog Vukovića, ni za Brajovića, i mislim da ovo još nije riješeno”, kazao je Vojičić.

Konstatovao je da će ubistvo njegovog sinovca biti do kraja rasvijetljeno onda kada se pronađu nalogodavci za sva neriješena ubistva u Crnoj Gori: “Jer se to radi po nalogu istih ljudi”.

Tvrdi da ga niko iz policije ili tužilaštva nije obavijestio da su rasvijetlili ubistvo njegovog sinovca ili da su uhapsili jednog od osumnjičenih.

Brković: Ponavljam, iza napada stoje oni koji su se prepoznali u mom romanu

“Možda je, kako čusmo, uhapšen jedan od učesnika Srđinog ubistva i napada na mene, ali ubistvo nije rasvijetljeno”, saopštio je juče “Vijestima” književnik Jevrem Brković.

“I neće biti dok god ne budemo znali ime ubice i što je mnogo važnije, ime ili imena nalogodavaca, odnosno onih koji su ubicu platili i poslali… Nadam se da će ovo predstavljati makar korak do pune istine, iako iskustvo sa crnogorskom policijom priziva na oprez.

Ne bi bilo dobro da se i ovo pokaže samo kao jedan od manevara zamajavanja javnosti… A u slučaju Srđinog ubistva to traje već trinaest godina.

Ja samo mogu da ponovim ono što sam rekao i prije 13 godina, neposredno nakon atentata, da iza svega stoje oni koji su se prepoznali u jednom poglavlju mog romana Ljubavnik Duklje”, kazao je Brković.

Vijesti

2 komentara

  1. Gaga tweeted a message as well as a web page link to Japan Prayer Bracelets. She fashioned a bracelet, with almost all sales revenue going to Japanese relief initiatives

  2. Hi there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com