Ministrova žena preko plate dobija još 5.000 eura - Volim Podgoricu

Ministrova žena preko plate dobija još 5.000 eura

Vlada je odborila zahtjev Kancelarije za evropske integracije da pomoćnici ministra rada Ljiljani Simović bude odobreno skoro 5.000 eura godišnje preko redovne plate po osnovu angažmana u Pregovaračkoj grupi za pregovore Crne Gore sa EU. Ljiljana Simović je supruga potpredsjednika Vlade i funkcionera DPS-a Milutina Simovića, a osim nje naknade će dobiti još 14 pregovarača. O tome svjedoči dokument nazvan „Zahtjev za davanje saglasnosti za isplatu naknade za rad Pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji”, koji je usvojen na poslednjoj sjednici vlade premijera Duška Markovića. Kako se navodi u ovom dokumentu, Vlada je dala saglasnost da se članovima Pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU isplaćuje mjesečna naknada u iznosu od 50 odsto prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini. Imajući u vidu iznos te plate, dolazi se do zaključka da će Simovićeva mjesečno dobijati 383 eura, odnosno 4.596 eura. Interesantno je da je Vlada zadužila organe u kojima su zaposleni članovi Pregovaračke grupe za vođenje pregovora da „svakomjesečno vrše isplatu naknada za rad”.
Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Ljiljana Simović mjesečno zarađuje 1.071 euro, a plata njenog supruga Milutina iznosi 1.742 eura. Milutin je svakog mjeseca primao još 535 eura kao zamjenik predsjednika vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, dok je njegova supruga prijavila da je u poslednja četiri mjeseca prošle godine od rente zarađivala po 1.500 eura mjesečno.
Zvanično, Ljiljana Simović je direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Ova odluka posebno bode oči ako se zna da su pregovori Crne Gore sa EU praktično blokirani i da Crna Gora godinama ne može da otvori jedno poglavlje. Po formalnoj definiciji, Pregovaračka grupa je zadužena za stručni i tehnički nivo pregovora s institucijama i državama članicama EU, po svim poglavljima pregovora – pravne tekovine Evropske unije. Razmatra i utvrđuje predloge pregovaračkih pozicija i za svoj rad odgovara Vladi.
– Pregovaračka grupa trenutno ima 15 članova, od kojih su neki zaduženi za praćenje više pregovaračkih poglavlja i to Ljiljana Simović, pregovaračica za poglavlja 2 i 19, Anđelko Lojpur pregovarač za poglavlja 10, 25 i 26, te Radana Damjanović pregovaračica za poglavlja 11, 12 i 13 – navodi se, između ostalog, u odluci Vlade.
Među članovima Pregovaračke grupe kojima se svakomjesečno daje naknada za rad su i vladini funkcioneri Ivana Glišević ĐurovićMarijana Laković DraškovićSaša Radulović, Zoran Janković, Biljana JakićGoran Nikolić, Nikola Vujović i Angelina Živković.
Na spisku javnih funkcionerima kojima se daje dodatak na zaradu su i Bojan PaunovićNikola Fabris i Nemanja Katnić.
– Potrebna budžetska sredstva za rad članova Pregovaračke grupe za 2020. godinu iznose 116.820 eura u bruto iznosu. Mjesečne naknade za rad u Pregovaračkoj grupi isplaćivale bi se iz budžetskih sredstava organa u čije je ime delegiran član – navedeno je u odluci Vlade.

Početkom godine Ljiljana Simović od Vlade je dobila i stambeni kredit od 40.000 eura. To je kredit koji je dat po povoljnim uslovima. U momentu dobijanja kredita Milutin i Ljiljana već su posjedovali tri nekretnine, stan od 150, vikendicu od 85 i kuću od 214 kvadrata.

Izvor: dan.co.me

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com