PROTERALI GA IZ ZEMLJE I UBILI MU OCA Životna priča legendarnog pjevača bivše Juge je poput filma - Volim Podgoricu

PROTERALI GA IZ ZEMLJE I UBILI MU OCA Životna priča legendarnog pjevača bivše Juge je poput filma

Slavni pjevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac jednom prilikom je protjeran iz države, a za sve je “kriva” pjesma koju je objavio.

Tozovac je rođen 1936. godine u Kraljevu, a nadimak je dobio od oca Svetozara-Toze Živkovića koji je u to vrijeme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj banji. Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine, a već sa deset godina počeo je da nastupa na svadbama svirajući harmoniku.

tozovac

Foto: Srbija Danas
U oktobru 1941. godine nacisti su strijeljali njegovog oca, zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana, a u više navrata je otkrio da nikada nije mogao da zaboravi taj tragični događaj. Ostao je sam sa majkom i bakom, za koju kaže da se lavovski borila kako bi porodici obezbijedila koliko-toliko normalan život.

Velika popularnost Tozovca počela je 1971. godine, međutim 1972. snima pjesmu “Jeremija” koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pjesme, zbog čega je morao da se skloni kod prijatelja u Njemačku. Kada se nakon dvije godine vratio u Srbiju, vlasti su mu oduzele pasoš, ali je Tozovac ostao miljenik publike i nastavio da pjeva, uprkos tome što je bio na “crnoj listi”.

  •  

Album sa 12 najpoznatijih pjesama Predraga Živkovića Tozovca PGP je izdao 1974. godine. Na njemu su se našle numere “Vlajna”, “Mirjana”, “Violino ne sviraj”, “Jeremija” i druge. Tokom više od pola vijeka duge pjevačke karijere Tozovac je nastupao širom svijeta, na koncertima u Jugoslaviji, po Evropi, Americi, Kanadi i Australiji.

Predrag Živković Tozovac se gradeći uspješnu muzičku karijeru našao i u ulogama televizijskog voditelja, ali i glumca.

 

SD

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com