Home / NOVOSTI / Društvo / Odbačena prijava protiv članova Sudskog savjeta

Odbačena prijava protiv članova Sudskog savjeta

Specijalni državni tužilac Veljko Rutović odbacio je krivičnu prijavu koju su nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – (MANS) i Institut alternativa (IA) podnijele 13. septembra 2019. godine protiv članova Sudskog savjeta.

  .

HRA, MANS i IA će podnijeti pritužbu Vrhovnom državnom tužiocu za preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave.

Prijavu su podnijeli zbog sumnje da su članovi Savjeta, kako se navodi, grubo kršeći propise prilikom izbora 10 kandidata za sudije u osnovnim sudovima Crne Gore po javnom oglasu u julu ove godine, izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, protivzakoniti uticaj, falsifikovanje isprave i povreda ravnopravnosti.

“Prijava je odbačena obavještenjem sa formalnom napomenom “ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili navedena krivična djela, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, umjesto obrazloženim rješenjem kako nalaže Zakonik o krivičnom postupku”, saopštili sui z HRA.

Specijalno državno tužilaštvo, kako su naveli, nije kontaktiralo podnosioce krivične prijave, niti predložene svjedoke, niti je obavijestilo da je preduzelo ikakve radnje u cilju provjere navoda iz prijave.

“Podsjećamo, u krivičnoj prijavi je ukazano na grubo kršenje procedure za izbor sudija u pogledu intervjuisanja kandidata i sprečavanja sukoba interesa posebno kod Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda, koja je učestvovala u ocjenjivanju i pisanog testa i intervjua svoje savjetnice iz kabineta, ćerke vjenčane kume i sina njenog dugogodišnjeg zamjenika na funkcijama. Ispitivanje je sprovedeno nepropisno, ocjene za intervju su “poklonjene” jer su ih svi članovi i članice Savjeta davali bez osnova, čime su oštetili i kandidate koji nijesu izabrani kao i javni interes za objektivnim i zakonitim izborom sudija”, navodi se u saopštenju HRA.

HRA, MANS i IA će podnijeti pritužbu Vrhovnom državnom tužiocu za preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave.

“Uprkos svemu, nastavićemo da preduzimamo sve potrebne radnje koje bi morale izazvati adekvatne reakcije organa pravne države.”

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com