Promocija knjige “Susret je najveći dar” - Volim Podgoricu

Promocija knjige “Susret je najveći dar”

 

Novo književno izdanje poznate novinarke i publicistkinje Branke Bogavac “Susret je najveći dar” biće predstavljeno u utorak, 29.oktobra, u sali DODEST, u 19 sati.

O knjizi će govoriti: književnik Miraš Martinović, prof.dr Draško Došljak i prof. Zorica Joksimović. Moderator večeri je Amer Ramusović.

“Naslov knjige “Susret je najveći dar” odnosi se najprije na moje susrete s velikim ljudima. Ljudi koje sam imala sreću da sretnem darivali su mi svoje riječi – onako, za ljubav susreta, za ljudsku ljubav, za moju ljubav za njihove knjige i njihove riječi, jednostavno, poklonili su mi ih, a ja ih, s moje strane, prenosim svima onima koji vole da čitaju, koji vole knjige. Tako moj susret s tim ljudima postaje mjesto rasprostiranja njihovih riječi, mjesto odakle će one otići još dalje i stići do onih koji će ih primiti kao darove koji će ih obogatiti. I to rasprostiranje njihovih poklona je moje uzdarje za njihov dar. Naslov se takođe odnosi i na sve susrete s prijateljima kao i dobronamjernim ljudima za koje Drugi nešto znači. Ima li išta ljepše od susreta s čovjekom?“ navodi autorka.

Branka Bogavac je rođena 1937. godine u Virpazaru, na Skadarskom jezeru. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu 1964. godine. U Pariz, gdje i danas živi, došla je 1964. godine, kao stipendista kulturnih razmjena Jugoslavije i Francuske. Na Sorboni je završila slavistiku 1968. godine, gdje je i magistrirala. Predavala je srpkohrvatski jezik u zvanju docenta (chargée de cours) na Sorboni, Pariz-VIII, 1977/78. godine. Dvadeset godina je bila profesorka u Jugoslovenskoj dopunskoj školi i na Radničkom Univerzitetu u Parizu. Decenijama je objavljivala intervjue na cijelom jugoslovenskom prostoru, te objavila dvanaest knjiga. Za svoj publicistički rad na planu afirmisanja francusko-jugoslovenske kulture i angažmana na istom polju, kao i direktorku Kulturnog centra Srbije i Crne Gore u Parizu, Francuska ju je odlikovala ordenom Viteza umjetnosti i književnosti 2013. Godine. Za sada je jedini nosilac tog priznanja u Crnoj Gori, poslije Dada Đurića i Danila Kiša.

1 komentar

  1. I discovered your blog site site on the internet and check several of your early posts. Always maintain on the top notch operate. I just now additional up your Rss to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more within you down the line!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com