TOKOM NOVOG SASLUŠANJA OSUMNJIČENIH U PREDMETU „JADRAN“ DOŠLO DO OBRTA: Svjedok saradnik ruši optužnicu - Volim Podgoricu

TOKOM NOVOG SASLUŠANJA OSUMNJIČENIH U PREDMETU „JADRAN“ DOŠLO DO OBRTA: Svjedok saradnik ruši optužnicu

Podoficiri Vojske Crne Gore Miloš Kulić i Duško Radenović, koji se terete da su dio kriminalne grupe koja je pokušala da školskim brodom „Jadran“ do Turske prokrijumčari 60 kilograma kokaina, saslušani su ponovo u Specijalnom državnom tužilaštvu, nekoliko dana prije podizanja optužnice. Prema saznanjima „Dana“, Kulić je ovog puta saslušan u svojstvu svjedoka saradnika, budući da je prethodno iskaz dao kao osumnjičeni. On je ponovo do detalja opisao plan kako je droga trebalo da se školskim brodom prenese iz Tivta do Istanbula.

Za razliku od navoda iz optužnog akta SDT-a, Kulić je bio izričit da optuženi Radomir Osmajić nije pripadnik kriminalne grupe koja je planirala da švercuje kokain u Istanbul, a kazao je da nema sazananja ni da se taj Tivćanin bavio uličnom prodajom droge. On je krivicu priznao već na prvom saslušanju, kada je sa SDT-om dogovorio status svjedoka saradnika.

Njegov kolega Radenović se nakon hapšenja branio ćutanjem. Ipak, nedavno je ponovo dao iskaz, kada je, prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, priznao da je unosio torbe na brod, ali tvrdi da nije znao da se u njima nalazi droga.

Prema navodima iz naredbe o sprovođenju istrage, Radenović i Kulić bili su članovi kriminalne grupe koju su formirali Vladimir Račić, saradnik Darka Šarića, i Dejan Rovčanin, koji su u bjekstvu.

Kao članovi kriminalne grupe označeni su i Tivćani Radomir Osmajić i Vojin Stupar.

Prema sumnjama SDT-a, za nabavku droge za uličnu prodaju bio je zadužen Osmajić. On se tereti da je od neidentifikovanih osoba nabavljao kokain koji je potom u pakovanjima od po 150 grama predavao podoficiru Milošu Kuliću, čiji je zadatak bio da drogu čuva u magacinima vojnog objekta Opatovo. Kada bi Osmajić našao kupce, Kulić mu je vraćao kokain, koji je zatim prepakivan u manja pakovanja za prodaju.

Čitava akcija pokrenuta je nakon što su Specijalno državno tužilaštvo i policija organizovali akciju zaplene 56 kilograma kokaina na vojnom brodu „Jadran“, kojim je tog dana trebalo da plove studenti. Kako se pojavila sumnja da je droga prepakivana u magacinima objekta Opatovo, izvršen je pretres tog magacina, gdje je pronađen kokain, kao i sprave za prepakivanje te droge. Osim u prodavanju manje količine kokaina, Kulić je učestvovao i u pokušaju krijumčarenja 56 kilograma te droge u Tursku.

Kako je navedeno u tužilačkim spisima, namjera mafijaške grupe bila je da drogu unesu na vojni brod „Jadran”, da je prevezu do Turske, gdje je trebalo da je prodaju. Prema dokazima do kojih su došli istražitelji, pripadnici ove kriminalne grupe trebalo je da u Istanbulu preuzmu heroin koji bi istim brodom dopremili u Crnu Goru, gdje bi drogu dalje prodavali ili bi je radi dalje preprodaje prevozili u druge države. U cilju izvršenja tog plana, podoficir Radenović je dan prije planiranog isplovljavanja sa studentima unio kokain na „Jadran“. On je paketiće sa po nekoliko kilograma droge ostavio u kaseti-ormariću na brodu.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com