U ovom prekrasnom italijanskom gradiću dobijate KUĆU BESPLATNO, a sve samo iz jednog razloga (VIDEO) - Volim Podgoricu

U ovom prekrasnom italijanskom gradiću dobijate KUĆU BESPLATNO, a sve samo iz jednog razloga (VIDEO)

Italija već godinama nudi veoma povoljne uslove za život, novčane naknade ili jeftine nekretnine kako bi se izborili sa time što ljudi napuštaju manja mjesta i odlaze u velike gradove.

To se ponovo dogodilo u sicilijanskom gradu Kamata, gdje gradonačelnik čini sve kako bi sačuvao grad.

Neki od gradova su tražili simbolične naknade za useljavanje, a u Kamarati nije potrebno platiti ništa.

“Ne mogu da podnesem da veličanstveni, stari istorijski centri budu prazni i pretvoreni u ruševine. To boli”, rekao je Vinćenzo Đambrone, gradonačelnik grada.

On je nekoliko godina proveo ubjeđujući one koji su odavno napustili porodične kuće da ih predaju novim vlasnicima kako one ne bi u potpunosti bile uništene.

“Vlasnici ne shvataju koliko štete nastane kada napuste svoje domove i kada odbijaju da renoviraju drevna prebivališta. To ostavlja “dubok ožiljak” na grad sa rizikom od obrušavanja”, rekao je Đambrone za “CNN travel”.

Prema njegovim podacima postoji desetak pravnih stambnih objekata, a uskoro bi ih moglo biti još jer je preko 100 napušteno. Novi vlasnici će ove objekte dobijati “besplatno”, jer je obavezno potpisivanje ugovora o renoviranju u naredne tri godine, a neophodno je poslati kompletan plan o renoviranju nekretnine.

Kako bi bili sigurni da će oni učiniti sve po ugovoru, potrebno je dati depozit od 5.000 evra koji će biti vraćen čim vlasnici ispune zahtjeve ugovora.

Novi vlasnici imaju pravo da nakon što renoviraju istorijske građevine, od njih naprave šta god žele, od privatne kuće, preko muzeja, do restorana. A od prijavljenih će prioritet imati bračni parovi sa djecom, a dobiće čak i bonus od 1.000 evra ukoliko se dijete rodi kao stanovnik Kamarate.

Glavni cilj gradonačelnika je da od grada ponovo napravi živahno mjesto. Osnivači su bili Grci, a nalazi se oko 60 kilometara od Palerma, a samo je jedno od mnogih sela koji se bore protiv gašenja istorijskih mjesta i za očuvanje tradicije.

Kamarata “ima pogled” na vulkan Etnu koji se prostire sa mnogobrojnih balkona. Okolina je prepuna zelenih polja, nekadašnjih rudnika kamena i soli, dok su okolna brda korištena za treniranje za Olimpijske igre.

B92

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com