PARTIJA IZNAD INSTITUCIJA - Volim Podgoricu

PARTIJA IZNAD INSTITUCIJA

Novi sastav Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) samo je stara praksa koja potvrđuje činjenicu da smo još tranziciono društvo, da je partija institucija nad svim ostalim institucijama i da nema govora o nezavisnim institucijama i građanskom društvu sve dok ne budemo imali smjenjivost vlasti na izborima, ocijenio je politički analitičar Dragiša Janjušević.

Uoči stranačkog kongresa, DPS je predložio listu kandidata za nove članove Glavnog odbora (GO) među kojima je značajan broj direktora javnih preduzeća, kao i opštinskih i državnih funkcionera.

Janjušević je za “Vijesti” ocijenio da je postala potpuno normalna i opšteprihvaćena praksa da direktor određene javne ustanove državne firme ili preduzeća ne može biti bez članske karte vladajuće partije:

“Što dokazuje da je partija iznad i personalnih kvaliteta koje ste stekli vlastitim trudom i zalaganjem i gdje vam nije pomogao niko osim vlastiti trud i zalaganje”.

Janjušević je kazao da ovakav pristup govori da su i država i Ustav hijerarhijski ispod partije i lidera partije i da se onda dovodi u pitanje i smislenost izbora, izbornih procesa, izbornog zakonodavstva, njenih reformi i bilo kakvih poduhvata u vezi sa ovom tematikom.

Dragiša Janjušević
“DPS ovo ne bi radio da mu nije omogućeno”: Janjušević(Foto: Arhiva Vijesti)

“Tu naravno veliku ulogu igra i opozicija i njen pristup ovoj problematici koji mora biti jedinstven i zajednički, jer DPS ovo sigurno ne bi radio da mu nije omogućeno”, kazao je Janjušević.

Za članstvo u Glavnom odboru DPS-a su kandidovani i brojni državni i lokalni funkcioneri, među kojima su direktor Privredne komore Vlastimir Golubović, direktorica Fonda za obeštećenje Đorđina Lakić, direktorica podgoričkog Centra za socijalni rad Ana Stijepović, predsjednik Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, direktorica podgoričke Gimnazije Zoja Bojanić Lalović, direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša, direktor CNP-a Željko Sošić…

Direktor Instituta alternativa (IA) Stevo Muk rekao je da su javni konkursi za rukovodioce, “što je opštepoznata stvar”, unaprijed odlučeni, a pozicije raspodijeljene koalicionim ugovorima.

Ne vidim ništa novo u činjenici da su u GO DPS rukovodioci državnih institucija i škola. Riječ je o praksi koja je već decenijama prisutna. Nema zakonskih ograničenja da članovi organa političkih partija budu na funkcijama direktora javnih ustanova. Koliko znam, takva ograničenja ne primjenjuju ni opozicione partije prilikom izbora rukovodilaca na funkcije u opštinama kojima rukovode”, kazao je Stevo Muk (IA)

On je kazao da “DPS zajedno sa koalicionim partnerima upravlja cjelokupnim javnim sektorom i koristi ga kao svoj politički resurs”.

Stevo Muk
Stevo Muk(Foto: Savo Prelević)

“Nije ništa drugačije ni u svijetu biznisa, kojim takođe upravljaju strukture izrasle iz DPS-a, ili povezane sa djelovima partijske strukture ili srodnim neformalnim centrima moći. Zato je i prirodno da svi oni vide DPS kao svoje jedino prirodno stanište i uslov opstanka. Sve u svemu, riječ je o državnoj partiji u partijskoj državi”, istakao je Muk.

Princip “jedan zaposleni četiri glasa” na sceni više od 20 godina

Janjušević je kazao da je princip “jedan zaposleni četiri glasa” na sceni preko dvadeset godina i da, iako je objelodanjen prije više od šest godina, “faktički gotovo da nemamo nikakvih reakcija, jer tužilaštvo ne sankcioniše taj pristup, a Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je samo marketinški trik u pseudo demokratskom dekoru”.

“A opozicija izlazi na takve izbore i toj čarobnoj formuli daje legitimitet. I onda smo svjedoci takvih paradoksa, anomalija, zloupotreba i devijacija koje nazivamo demokratizacija i napredak naše države na putu evropskih integracija”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com