Već godinu dana odbijaju da saslušaju osumnjičene za ubistvo - Volim Podgoricu

Već godinu dana odbijaju da saslušaju osumnjičene za ubistvo

Više državno tužilaštvo ni godinu i po nakon vraćanja optužnice nije uspjelo da dopuni optužni akt protiv osumnjičenih za ubistvo Cetinjanina Radomira Đuričkovića. Za tu likvidaciju osumnjičeni su Mario Milošević, Vukan Vujačić i Igor Mašanović. Prema podacima koji su „Danu“ dostavljeni iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, nadležni kosovski organ od hapšenja osumnjičenih ne odgovaraju na zamolnicu naše države za njihovo saslušanje. Optužnica nije dopunjena ni zbog naredbe suda da je potrebno odraditi antropološko vještačenje jednog od osumnjičenih, što je nemoguće, budući da su pritvoreni u Prištini, a nagovještaja njihovog izručenja Crnoj Gori još nema.

– Nakon što je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo optužnicu protiv I.M.,V.V. i M.M. zbog krivičnog djela teško ubistvo, izvršeno na štetu R.Đ., kao i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dana 26.6.2018. godine ovom tužilaštvu je dostavljeno rješenje Više suda u Podgorici kojim se vraća predmetna optužnica kako bi se dopunila istraga, na način što će se pribaviti novi dokazi na koje je sud ukazao u obrazloženju rješenja. Postupajući po navedenom rješenju, tužilaštvo je sprovelo određene dokazne radnje, a između ostalog naredbom je odredilo antropološko vještačenje, koje nije u potpunosti izvršeno, s obzirom da je vještak dao mišljenje da je neophodno izvršiti neposredni antropološko-forenzički pregled jednog od okrivljenih. Imajući u vidu da je Ministarstva pravde Crne Gore od Višeg državnog tužilaštva u međuvremenu zatražilo određenu dokumentaciju za potrebe podnošenja molbe nadležnim organima Republike Kosovo za izručenje okrivljenih, to će se za sprovođenje potpunog antropološkog vještačenja steći uslovi tek nakon izručenja. Takođe, nakon dobijanja saznanja da su okrivljeni I.M.,V.V.,M.M., po potjernici lišeni slobode, ovo tužilaštvo je uputilo zamolnicu Republici Kosovo radi sprovođenja saslušanja okrivljenih, ali do danas po predmentoj zamolnici nije postupljeno – kazala je za „Dan“ Lepa Medenica, državni tužilac i portparol podgoričkog Višeg državnog tužilaštva.

Tužilaštvo je po zakonskim propisima bilo dužno da dopunjenu optužnicu dostavi dva mjeseca nakon njenog vraćanja od strane suda. Međutim, kako nijesu u mogućnosti da sprovedu radnje koje su sudije naredile, tužilac shodno zakonu, na svaka dva mjeseca traži produženje roka za dopunu optužnog akta.

– U međuvremenu, tužilaštvo je u skladu sa zakonskim propisima, svaka dva mjeseca od Višeg suda tražilo produženje roka za dopunu istrage, obrazlažući svoje razloge, pa je nadležni sud cijenio da su razlozi tužilaštva opravdani i dozvoljavao produženje roka, a posljednji put dana 15.10.2019. godine – pojasnila je Medenica.

Milošević, Vujačić i Mašanović uhapšeni su u julu prošle godine u Prištini po potjernici Crne Gore. Kod Miloševića je prilikom hapšenja pronađena droga, kao i oružje. Pošto mu je određen pritvor, on je sa činovnikom tamošnjeg ministarstva za dijasporu i službenikom zatvora u kojem boravi skovao plan za bjekstvo, koji je osujećen.

Optužnica
Prema navodima iz optužnice, Mašanović je 11. oktobra 2016. godine, između 23 i 23.20, u Ulici četvrte proleterske u Cetinju, sa umišljajem ubio Đuričkovića. Ubistvo je počinjeno iz „kalašnjikova”, a hicima koje je ispalio u pravcu Đuričkovića doveo je u opasnost i životMilorada Radulovića. Vujačić je optužen da je vozio automobil iz kojeg je počinjena likvidacija.

Milošević se tereti da je Vujačiću dao novac da kupi automobil iz kojeg je počinjeno ubistvo. Vujačić i Mašanović su automobilom presreli Đuričkovića, kojeg su tako prinudili da se zaustavi. Mašanović je kroz otvoren prozor ispalio više hitaca u Đuričkovića, kojeg su pogodila dva metka.

Izvor dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com