Promocija „Rječnika bosanskog jezika“ - Volim Podgoricu

Promocija „Rječnika bosanskog jezika“

 

Promocija “Rječnika bosanskog jezika” autora prof. dr Dževada Jahića biće održana u četvrtak, 7.novembra, u sali DODEST, sa početkom u 18 sati.

O knjizi će govoriti: prof. Suljo Mustafić, prof.dr Tatjana Bečanović, mr Emir Zlatar i prof. dr Nedžad Mulabegović. Moderator večeri je Mirsad Rastoder.

Dževad Jahić je bosansko – hercegovački lingvista i pjesnik. Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici. Studije srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973. godine. Magistarski rad odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977, a doktorsku disertaciju 1981. u Beogradu. Radio je u Institutu za jezik i književnost u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu radi od 1975. do 1982. godine. Biran je za docenta 1989. godine. Od 1989. do 1993. bio je lektor predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslovenskih književnosti na Katedri slovenskih jezika Filološkog fakulteta Moskovskog državnog fakulteta.
Područja Jahićevog naučnog zanimanja su dijalektologija, istorija jezika, sociolingvistika, iz kojih je objavio veći broj radova u naučnim časopisima.

Promociju organizuje Bošnjačko vijeće Crne Gore.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com