Rasprava o Nacrtu Strateškog plana: U fokusu sveobuhvatan i održiv razvoj Podgorice - Volim Podgoricu

Rasprava o Nacrtu Strateškog plana: U fokusu sveobuhvatan i održiv razvoj Podgorice

Dostavljeni predlozi projekata, za koje se procijeni da mogu biti od značaja za razvoj grada, i koji se u odgovarajućem roku od strane nadležnih organa mogu dovesti do neophodnog nivoa pripreme, naći će se u konačnoj formi Strateškog plana razvoja Podgorice za naredni petogodišnji period, saopštio je menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj na danas održanoj centralnoj javnoj raspravi o nacrtu ovog dokumenta. On je ovo saopštio odgovarajući na pitanje o mogućnosti izgradnje opšte bolnice u Podgorici, koje je potenciralo više učesnika javne rasprave.

Primjedbe, predloge i sugestije na nacrt dokumenta tokom dvosatnog razgovora iznijeli su građani, predstavnici mjesnih zajednica, nevladinog sektora, kao i više odbornika u Skupštini Glavnog grada.

Građani su uputili primjedbu zbog toga što se jedan dio projekata, naročito kada je riječ o rekonstrukciji saobraćajnica, najavljuje duži niz godina, a da pri tom ne dolazi do njihove realizacije. Kao jedan od bitnih razloga za ovu pojavu pomoćnik direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Snežana Adžić navela je probleme u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa sa privatnim vlasnicima, upućujući molbu prisutnima da apeluju na svoje komšije da konstruktivnije prilaze ovim pitanjima u cilju efikasnije realizacije zajedničkih interesa svih građana. Odgovarajući na interesovanja u vezi sa izgradnjom novog gradskog groblja, ona je saopštila da je Glavni grad uputio inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma da se taj objekat ponovo planira na prostoru Ćemovskog polja umjesto u Kokotima.

Odbornici Skupštine Glavnog grada su, pored ostalog, zahtijevali da se u Strateškom planu nađu i projekti koji se planiraju i realizuju od strane Vlade Crne Gore, kao što je, na primjer, ovih dana najavljena izgradnja obrazovnih objekata.

Iz Mjesne zajednice „Nova varoš“ upućena je sugestija da se zgrada nekadašnje Robne kuće „Beograd“ ne opredjeljuje za kulturne sadržaje, imajući u vidu mnogobrojne objekte kulture u centru grada, već da se zadrži njena prvobitna namjena za obavljanje trgovačke djelatnosti.

Od nevladinog sektora stigao je zahtjev da se planira izgradnja posebnog objekta za organizovanje muzičkih događaja.

Nacrt Strateškog plana razvoja Glavnog grada – Podgorice, koji se odnosi na period do 2025. godine, sadrži 76 projekata iz oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture, industrije, poljoprivrede, biznisa, tehnologije, kulture, sporta i turizma. Javna rasprava o dokumentu trajaće do 16. novembra, a primjedbe, predlozi i sugestije mogu se dostavljati na e-mail adresu [email protected].

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com