Luka Bulatović kandidat za šefa tajne službe - Volim Podgoricu

Luka Bulatović kandidat za šefa tajne službe

Visokopozicionirani službenik Agencije ze nacionalnu bezbjednost Luka BUlatović jedan je sigurnih kandidata za direktora te insutuicije, saznaje „Dan“. Protivkandidati će mu biti kolege koje su takođe na značajnim mjestima u tajnoj policiji.

Pošto je dosadašnji direktor ANB-a Dejan Peruničić vraćen u penziju, pokrenut je izbor novog čelnika tajne policije. Nije izvjesno ko će zauzeti to mjesto, ali se spekuliše da bi to mogao biti i Bulatović, koji je, navodno, blizak „ekipi iz Granda“.

Pokretanje izbora direktora tajne službe ponovo je rasplamsalo sukob oko zauzimanja vodećih mjesta u bezbjednosnim službama. „Dan“ je i ranije pisao da bi Bulatović mogao biti jedan od kandidata, a sada se njegovo ime i zvanično našlo na tom spisku.

Ime Luke Bulatovića pojavilo se prije nekoliko godina u medijima, kada je objavljeno da su kosovski državni organi planirali saslušanje 14 crnogorskih državljana zbog poslova sa Naserom Keljmendijem, protiv kojeg se vodi i poseban finansijski postupak u Prištini. Mediji su tada prenijeli da će vlasnik „Grand kafea“ u Podgorici Ranko Ubović i jedan od rukovodilaca ANB-a Luka Bulatović biti saslušani pred kosovskim istražnim organima u okviru finansijske istrage protiv kosovskog narko-bosa Nasera Keljmendija.

Nakon toga, u medijima je spominjan i zbog suđenja u predmetu „Državni udar“. Na jednom pretresu specijalni državni tužilac Saša Čađenović je, između ostalog, tražio detalje o komunikacijama koje su sa broja optuženog Mihaila Čađenovića ostvarene sa brojevima 067284115 i 067180186, koji se vode na ANB. Traženi su i podaci o komunikaciji sa broja okrivljenog Andrije Mandića sa brojem 067284115.

Sud je utvrdio da je sa broja koji koristi Čađenović, vozač Andrije Mandića, ovaj broj pozvan tri puta, i to 28. oktobra 2015. godine i dva puta 27. septembra 2016. godine. U suprotnom smjeru vođene su četiri komunikacije, i to dvije 28. oktobra 2015. i dvije 6. novembra 2016. godine. Sa drugim brojem koji se vodi na ANB, 067180186, ostvarene su tri komunikacije, od čega dvije u septembru 2015. Broj 067284115 bio je u vlasništvu Luke Bulatovića.

Odluka da Peruničić bude vraćen u penziju donesena je početkom godine. On je ranije odlukom Vlade izabran za prvog čovjeka ANB-a uprkos činjenici što je već dobio rješenje za penziju. Tom predlogu usprotivili su se predstavnici opozicije, koji su bili u manjini, pa je vladin predlog usvojen. Predstavnici opozicije tada su ukazali da je novim zakonom predviđeno da svi službenici ANB-a koji su 30. aprila 2015.godine imali 50 godina života i 25 godina staža u tajnoj policiji po sili zakona moraju poći u penziju. Peruničić je u tom momentu imao 57 godina, ali je sukob u DPS-u uslovio takvo kadrovsko rješenje. Tada je 65 Peruničićevih kolega po sili zakona pošlo u penziju.

Peruničić je bio visoki funkcioner ANB-a i u vrijeme podjele u DPS-u 1997. godine, kada se tajna policija direktno svrstala na stranu Mila Đukanovića.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com