TEŠKA SITUACIJA U NIKŠIĆKIM NASELJIMA: Čamcem EVAKUISANO osam osoba - Volim Podgoricu

TEŠKA SITUACIJA U NIKŠIĆKIM NASELJIMA: Čamcem EVAKUISANO osam osoba

Najkritičnija situacija je u Broćancu i Crnodolu, a kritično je i u Mokroj Njivi, Glibavcu, Brezoviku, Rastovcu, Miločanima, Gornjem Polju, Šipačnom, kao i u gornjem dijelu Kuta, u Župi.

Ekipe nikšićke Službe zaštite i spasavanja čamcem su evakuisali osam članova porodica Nikolić i Vujović  iz seča Broćanac.

Nove padavine pogoršale su ionako tešku situaciju u prigradskim naseljima nikšićke opštine.

Voda je prodrla u pojedine kuće i pomoćne objekte, put kroz Mokru Njivu je zatvoren, a voda je poplavila i lokalni put koji vodi do naselja Glibavac.

Najkritičnija situacija je u Broćancu i Crnodolu, a kritično je i u Mokroj Njivi, Glibavcu, Brezoviku, Rastovcu, Miločanima, Gornjem Polju, Šipačnom, kao i u gornjem dijelu Kuta, u Župi.

“Prvi sprat kuće je pod vodom koja neprestano raste, a sa rođacima pokušavam da iznesem stvari i sa drugog sprata kuće jer će voda prodrijeti svakog trenutka. Prvi spratovi kuća mojih stričeva, koji tu ne žive,  su poplavljeni i velika je šteta. Pomoćni objekti Vojina Nikolića su poplavili, a vjerovatno će uskoro i kuća“, kazao je u telefonskom razgovoru Darko Nikolić iz Broćanca koji ne namjerava da u tom selu dočeka noć već da se on i majka čamcem prebace u Nikšić.

Broćanac je bezvodan kraj i poplava u tom selu je iznenađenje kako za mještane toga kraja, tako i za sve Nikšićane.

U pojedinim dolovima voda je dostigla nivo i od deset metara.

I u kuću Dušana Markovića, u Crnodolu, prodrlo je preko pola metra vode.

“Bilo je kiša, ali se nikada nije desilo da se voda primakne kući. U dolini pored kuće ima šest metara vode, a iza kuće tri metra. Pola stvari iz kuće, koja je završena 2011.godine, uspjeli smo da podignemo. Dio je uništen. U kuću izbija i kanalizacija, a voda je odnijela sva iscjepana drva i još neke stvari što su bile ispred”, kazao je Dušan koji živi sa majkom i sestrom.

Njih dvije su se prije dva dana smjestile kod rođaka, a Dušan je čekao vatrogasce da evakuišu stoku.

“Sijeno je u vodi, ali pokušaću da evakuišem kravu i troje prasića. Put je u gornjem dijelu poplavljen. I komšiji Đoku Damjanoviću voda je ušla u kuću, vratila mu je kanalizaciju, a kritična situacija je i kod moje braće od stričev”, kazao je Marković.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spasavanja, Veselina Gardaševića, samo danas imali su oko 70 poziva.

“Najkritičnija situacija je u Broćancu gdje su ugrožene dvije kuće Nikolića i dva pomoćna objekta. Ako kiša nastavi da pada biće ugrožene i ostale kuće u tom kraju. U Crnodolu je ugrožena kuća Markovića. I u Mokroj Njivi je voda prodrla u pojedine podrumske prostorije, ali i u kuće. Teška situacija je i u Glibavcu, Brezoviku, Rastovcu, Miločanima, Gornjem Polju“, kazao je Gardašević.

Prema njegovim riječima tri ekipe su stalno na terenu, a povećali su i broj zaposlenih u smjeni kako bi mogli da što brže reaguju.

“Imamo jedan gumeni čamac, a od Direktorata za vanredne situacije smo dobili još jedan i čovjeka koji će biti sa nama da nam pomogne ukoliko Nikoliće ili nekog drugog budemo morali da evakuišemo. Put kroz Mokru Njivu je zatvoren, ali uvijek neko pokuša da prođe pa se zaglavi, pa smo intervenisali više puta”, kazao je Gardašević.

Škola u Miločanima, područno odjeljenje Osnovne škole “Ivan Vušović”, dva dana ne radi jer je voda prodrla u prostorije te vaspitno-obrazovne ustanove.

U selu Kuta, u Župi, podzemne vode iz rudokopa iz Kutskog brda, poplavile su dio imanja porodica Tomić i Laketić, dok je “crvena” voda prodrla u kuću i pomočne objekte Radoja Laketića.

“Voda je poplavila podrum, sušaru, garažu, štalu, ušla je i u kuću. Imanje je nagrđeno. Dešavalo se i prije dvije godine da poplavi, ali u mnogo manjoj količini. Nikada u kuću nije prodrla“, kazao je Laketić.

Prema riječima Miodraga Tomića imali su sreću da je voda krenula preko imanja, u suprotnom bi im “odnijela kuće”.

“Voda iz jame iz Boksita, iz Đurakovog dola, je od ovolike kiše krenula preko naših imanja.  Imanja su uništena i ona nijesu više za upotrebu”, kazao je Tomić.

Milutin Tomić je istakao da su posljedice od boksitne vode velike i nada se da će šteta biti sanirana.

“Šteta na imanju Radoja Laketića i Miodraga i Slobodana Tomića je ogromna. I na prilaznom mostu do moje kuće pričinjena je velika šteta tako da očekujemo sanaciju od strane Uniproma. Obećali su da će to uraditi, počeli su pomalo da rade, ali mi želimo da vidimo kraj tih radova vrlo uspješno”, poručio je Tomić.

Voda je napravila štetu i u mjestu Srni Do, ispod planine Pusti Lisac, “cijelo selo je pod vodom”.

“Materijalna šteta porodica Stevović, Delibašić i Vuković je  velika. Svima je nejasno kako je bukvalno na planini i zašto nastalo  jezero. Ni najstariji mještani ne pamte da se ikada u tom području  desila i najmanja poplava. Voda je skoro prekrila i dalekovode, a  plašimo se da će  kuće biti uništene. Nažalost, ne znamo kome da se obratimo, jer je  put u jako lošem stanju pa se ne može lako doći do sela”, kazao je čitalac “Vijesti”.

Obilne padavine otežale su saobraćaj i u užem gradskom jezgru jer atmosferska kanalizacija ne može da primi velike količine vode.

Voda je i dalje zamućena pa se preporučuje njeno prokuvavanje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com