PREPORUKA VLADI: Raskinite ugovore za male hidroelektrane - Volim Podgoricu

PREPORUKA VLADI: Raskinite ugovore za male hidroelektrane

Vladi preporučujemo da raskine sve ugovore za male hidroelektrane (mHE) čiji koncesionari nijesu obezbijedili novac za investicije, bez prava odštete za njih, kao i u slučajevima u kojima ne postoje planski dokumenti koji omogućavaju gradnju mHE, te da se zaustavi prenos koncesija na potencijalno nove koncesionare. To je saopšteno iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), koji je završio analizu o projektu malih elektrana u Crnoj Gori.

Vlada je nedavno najavila sporazumni raskid ugovora za gradnju mHE na sedam vodotoka, čija je investiciona vrijednost 44 miliona eura što bi moglo izazvati značajna obeštećenja za investitore koji imaju ugovore.

WWF traži od Vlada da redefiniše zaključene ugovore na osnovu izdatih energetskih dozvola i značajno smanji koncesioni rok tih ugovora, te preispita ugovore za sagrađene mHE, u svim slučajevima u kojima se ugrađenim cijevima uzima voda iz korita rijeka.

WWF je analizu krajem jula ove godine dostavio Vladi, sa zahtjevom da se njegovom predstavniku omogući učešće u radnoj grupi ili odgovarajućem timu, koji bi imao zadatak da revidira kompletnu koncesionu politiku u izgradnji mHE, ali još nijesu dobili odgovor.
Osnovni zaključak analize je da u projektima mHE nije dokazan javni interes, koji je osnov za dodjelu koncesija. Predstavnik WWF Milija Čabarkapa je kazao da je analizom utvrđeno preko 20 protivpravnosti u zaključenim ugovorima ili sprovedenim postupcima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com