DANAS SLAVIMO MITROVDAN! Nemojte ni slučajno da vičete na djecu, inače vam se ne piše dobro! - Volim Podgoricu

DANAS SLAVIMO MITROVDAN! Nemojte ni slučajno da vičete na djecu, inače vam se ne piše dobro!

 

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima!

Pravoslavna crkva danas slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge  porodice propovjedao je hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Razjareni car bacio je zbog toga Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo koji ga je ukrepio u stradanjima. Posle nekoliko dana je pogubljen.

Hrišćani su tajno sahranili njegovo tijelo iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni liječili. Mošti svetog Dimitrija, koji je svoje bogatstvo razdijelio siromašnima, nalaze se u Solunu. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grčkog grada, dok Rusi smatraju svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

U  narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mjestima. Kako kažu narodna vjerovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će preko cijele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne snijeg, vjeruje se da će se zadržati sve do aprila.

Postoji i vjerovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu djecu, koliko god da su pogriješila ili bezobrazna, jer će navodno onda cijele godine biti nestašna.

Volim Podgoricu/Alo

1 komentar

  1. Slava Svetom Dimitriju! Da nas sacuva od modernik okupatora i zla koje nam namecu sa trulog zapada! Spasi Svece djecu nasu i nas !!! Blagodarim Gospodu!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com