Home / NOVOSTI / Društvo / OGROMNA NAFTNA MRLJA KOD KAMENARA I LEPETANA: Vidljiva za svakoga osim za inspekciju!

OGROMNA NAFTNA MRLJA KOD KAMENARA I LEPETANA: Vidljiva za svakoga osim za inspekciju!

Jutros je u moru kod Kamenara i Lepetana bila jasno primjetna velika masna mrlja od jučerašnjeg izlivanja veće količine goriva iz oštećenog rezervoara jednog od šlepera koji je prevožen trajektom “Grbalj”.

Tu mrlju juče poslijepodne nije mogla da nađe Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koja je po prijavi da se desio incident izasla na lice mjesta.

Inspektor Željko Lompar juče je kazao da nije mogao da dođe do bilo kojeg materijalnog dokaza da je, kako je rekao, “ijedna kap goriva koje se prosulo po palubi trajekta, dospjela u more”.

On je, na osnovu izjava članova posade trajekta, menadžmenta kompanije Pomorski saobraćaj i vozača oštećenog šlepera, juče tvrdio da se iz rezervoara kamiona na palubu “Grblja” izlilo samo oko 40 litara eurodizela koji su po riječima Lompara, odmah pokupljeni posipanjem goriva piljevinom i kupljenjem krpama.

Jutrošnji prizor i miris dizela koji je dopirao sa površine mora u akvatorijumu kod Kamenara i Lepetana međutim, navode na zaključak da se incident sa izlivanjem veće količine goriva sa trajekta u more, ipak dogodio onako kako su to, protivno tvrdnjama Inspekcije, “Vijestima” juče ispričali brojni očevidci događaja.

Prema nezvaničnim informacijama, šleper „mercedes“ sa poluprikolicom-hladnjačom se ukrcavao na trajekt „Grbalj“ u Lepetanima. Zbog nepovoljnog ugla ukrcajne rampe na palubu trajekta što je izazvano visokim nivoom mora, šleper je ulazeći na brod, zakačio rampu svojim rezervarom za gorivo i probio ga, zbog čega se po palubi „Grblja“ izlilo oko 400 litara dizel goriva, od čega je veći dio završio u moru.

Trajekt je odmah isplovio iz Lepetana i stigavši u Kamenare, iskrcao na obalu sve automobile osim oštećenog šlepera. „Grbalj“ je potom odmah opet isplovio i zaustavio se na sred južnog dijela tjesnaca Verige između Lepetana i Kamenara gdje je duže vrijeme brod plutao dok je posada trakjeta, prema riječima očevidaca, prala palubu i sa nje u more ispirala razliveno gorivo.

Sve je pratio jak miris dizela koji se širio okolinom, do te mjere da su ga osjetili i žitelji  kuća u najvisočijim djelovima Lepetana. Trajekt je potom opet pristao u Kamenarima gdje je šleper iskrcan sa broda i parkiran na obali jer zbog probijenog rezervoara za gorivo, nije mogao nastaviti put, a posada je nastavila da čisti i pere palubu trajekta.

Vijesti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com