„Štampar Makarije“ dobija dodatni školski objekat za 250 đaka - Volim Podgoricu

„Štampar Makarije“ dobija dodatni školski objekat za 250 đaka

 

Škola „Štampar Makarije“, koja je jedna od najvećih u Crnoj Gori, ubrzo će, rekonstrukcijom postojećih prostorija koje se nalaze u blizini Škole, dobiti dodatni školski objekat koji će biti kapaciteta za oko 250 djece, a koji će biti priveden namjeni ulaganjem Ministarstva prosvjete i NR Kine. Ukupna investicija u rekonstrukciju i adaptaciju je 200 000 eura, od čega će Ministarstvo prosvjete investirati 150 000, a ambasada NR Kine 50 000. To su danas, predstavljajući zajednički projekat, saopštili ministar prosvjete dr Damir Šehović i ambasador NR Kine NJ.E. Liu Đing. Prisutnima se obratila i direktorica ove škole Nataša Vlahović.

Kako je rekao ministar Šehović, riječ je o prostorijama koje se nalaze prekoputa Škole, a do kojih se došlo efikasnom saradnjom sa Upravom za imovinu Crne Gore. Rekonstrukcijom tih prostorija, zajedno sa ambasadom NR Kine, a uz podršku skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, se faktički dobija novi manji školski objekat površine oko 700m2, koji će sadržati osam učionica, toalete i ostale prateće sadržaje, a koji će zelenim površinama i parkovskim stazama biti povezan sa matičnim objektom. Dodatno, ova škola dobila je i prostor od Ministarstva odbrane od oko 140 m2 za potrebe produženog boravka, čime će se dodatno osloboditi prostor unutar matičnog objekta Škole.

Sve navedeno znači da je škola „Štampar Makarije“ dobila ukupno oko 850 m2 dodatnog prostora. To, kako je istakao ministar, znači da se dodatnim prostorom na kvalitetan način izlazi u susret potrebama za proširenje kapaciteta škola u ovom dijelu grada, do izgradnje novih objekata.

 

Ministar je istakao i da je pokrenut najveći investicioni ciklus u obrazovanju, vrijedan ukupno 40 miliona eura, od čega je samo dio iz kreditnih sredstava, a veći dio iz sopstvenih sredstava. U okviru tih aktivnosti, biće izgrađene čak četiri škole i to nova gimnazija u Podgorici, škola na Zabjelu, škola u City kvartu, ali i škola na Karabuškom polju. Takođe, istim sredstvima biće rekonstruisana i proširena tri vrtića, od čega dva u Glavnom gradu.

 

Ambasador Đin je, povodom proširenja škole „Štampar Makarije“ rekao: „Trenutno su kinesko – crnogorski odnosi na najvišem nivou u istoriji, a saradnja u oblasti obrazovanja i kulture ostvarila je napredak“. Kako je ocijenio, obije zemlje pridaju veliki značaj obrazovanju, što je osnova koja ih povezuje. Istakao je i da je tokom posjete OŠ „Štampar Makarije“ uočio koliko učenici i nastavnici ove škole vrijedno rade, zbog čega je Ambasada odlučila da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete radi na projektu proširenja.

 

Direktorica Vlahović rekla je projekat proširenja od velikog značaja za rasterećenje kapaciteta Škole, te zahvalila Ministarstvu,  Ambasadi NR Kine, kao i Skupštinskom odboru za obrazovanje, nauku i kulturu, na saradnji u ovom projektu. „Nadam se da će realizacija Projekta opravdati uložena sredstva i pokazati da su došla u prave ruke“, zaključila je Vlahović.

 

Ministarstvo prosvjete do izgradnje novih objekata, samostalno ili u saradnji sa partnerima radi na rekonstrukcijama i adaptacijama već postojećih objekata, u cilju proširenja kapaciteta. Tako su prošle godine dograđene učionice u OŠ „Radojica Perović“ vrijednosti oko 200.000 eura, a ovogodišnjom adaptacijom prostora unutar OŠ „Sutjeska“ vrijednom 30.000 eura, dobijene su još dvije učionice.

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com