Vlada se zadužuje još 47 miliona - Volim Podgoricu

Vlada se zadužuje još 47 miliona

Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, odobrila je juče dugoročno zaduživanje od 47 miliona eura, u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu. Kredit će biti realizovan kod Podgoričke banke, koja je u vlasništvu mađarske OTP grupe.

– Stavom 1 člana 14 Zakona o budžetu Crne Gore za 2019. godinu predviđeno je da će Vlada u 2019. godini obezbijediti nedostajuća sredstva u cilju otplate duga i obaveza iz prethodnog perioda, finansiranja kapitalnog budžeta i izgrade prioritetne dionice autoputa, do visine izvršenja, finansiranja budžetske potrošnje i stvaranja rezerve. Takođe, stavom 2 istog člana je predviđeno da će pomenuta sredstva biti obezbijeđena kroz aranžmane sa kineskom Exim bankom, sa međunarodnim finansijskim institucijama – emisijom obveznica na inostranom tržištu, izdavanjem domaćih obveznica i/ili državnih zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i inostranim finansijskim institucijama i iz depozita – navodi se u informaciji o dugoročnom zaduženju, koja je objavljena juče na sajtu Vlade.

Dodali su da je članom 1 Odluke o zaduživanju Crne Gore za 2019. godinu za te namjene planirano zaduženje do 370 miliona eura.

– Od čega je 190 miliona eura određeno za finansiranje budžeta, otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda i stvaranje rezerve i 180 miliona eura za potrebe izgradnje autoputa „Bar- Boljare”. Ministarstvo finansija je u toku 2019. godine kroz emisiju obveznica na domaćem finansijskom tržištu obezbijedilo sredstva u iznosu od 142.438.000 eura. Sredstva su obezbijeđenja kroz emisiju obveznica na kraći i duži rok, i to 92.438.000 eura sa rokom dospijeća od pet godina, uz kamatnu stopu od tri odsto godišnje, i sredstva u iznosu od 50.000.000 eura sa rokom dospijeća od sedam godina, uz kamatnu stopu od 3,5 odsto godišnje – piše u informaciji.

Dodaje se da kroz dvije serije emisija obveznica na domaćem tržištu nijesu obezbijeđena ukupna nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta, u iznosu od 190 miliona eura.

– Ministarstvo finansija je kroz komunikaciju i razgovore sa zainteresovanim, kako inostranim, tako i domaćim finansijskim institucijama obezbijedilo još 47 miliona eura nedostajućih sredstava, kroz dugoročni kreditni aranžman. Najpovoljnije uslove za zaključenje pomenutog aranžmana ponudila je Podgorička banka AD Podgorica. Nakon dogovora o visini kreditnih sredstava usaglašeni su i konačni uslovi po kojima bi se zaključio aranžman – navodi se u informaciji.

Ugovorena je godišnja kamatna stopa od tri odsto, sa grejs periodom od 12 mjeseci.

– Za vrijeme grejs perioda obračunava se interkalarna kamata i plaća polugodišnje (počev od dana prvog povlačenja kredita). Kredit će se vraćati u jednakim polugodišnjim ratama, 60 mjeseci u koji je uračunat i grejs period od 12 mjeseci, naknada za prijevremenu otplatu kredita jedan odsto od prijevremeno vraćenog iznosa kredita – piše u dokumentu Vlade.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com