Home / NOVOSTI / 30 godina od pada Berlinskog zida

30 godina od pada Berlinskog zida

Njemačka obilježava 30. godina od pada Berlinskog zida, sjećajući se dana kada su građani Berlina počeli rušiti betonsku blokadu koja je dijelila Zapadnu od Istočne Njemačke, nekoliko sati pošto su komunističke vlasti Demokratske Republike Nemačke (DDR) objavile ukidanje ograničenja putovanja za građane te zemlje.

U ceremoniji obilježavanja 30. godišnjice, sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Frank Valterom Štajnmajerom učestvuju i predsjednici Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske.

Kako je saopšteno, cilj manifestacije je da se istakne doprinos tih zemalja u mirnoj revoluciji u tadašnjem DDR-u, koja je dovela do sloma komunističkog režima.

Centralna manifestacija održava se u Bernauer ulici koja je nekada dijelila Istočni i Zapadni Berlin. Pet šefova država položili su cvijeće u znak sjećanja na poginule na granici između dvije Njemačke.

Angela Merkel će održati govor ispred Kapele pomirenja u Bernauer ulici, dok će Štajnmajer održati govor večeras kod Brandenburške kapije, prije niza koncerata od kojih je najznačajniji nastup Berlinske filharmonije.

Berlinski zid, koji je razdvajao istočni i zapadni dio Berlina od 1961. godine srušen 1989. godine.

Nakon pobuna u Poljskoj i Mađarskoj 1989. godine došlo je do lančane reakcije koja je zahvatila i tadašnju Istočnu Njemačku što je na kraju dovelo do rušenja zida.

Nakon višenedjeljnih nereda vlada Istočne Njemačke je 9. novembra 1989. godine saopštila da svi njeni građani mogu da posjete Zapadnu Njemačku i zapadni Berlin.

Rušenje zida zvanično je počelo 13. juna 1990. godine, a završeno je u novembru 1991. godine.

Padom Berlinskog zida otvoren je put za ponovno ujedinjenje Njemačke, što se formalno i dogodilo 3. oktobra 1990. godine.

RSE

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com