“Znao sam da Zoran Bošković i Vladan Juretić nikada neće prestati da mi traže novac” - Volim Podgoricu

“Znao sam da Zoran Bošković i Vladan Juretić nikada neće prestati da mi traže novac”

Znao sam da građevinski inspektori Zoran Bošković i Vladan Juretić nikada neće prestati da mi traže novac ako im dam prvih 5.000 eura, zato sam primopredaju para odlagao dok mi iz Beograda nije stigao sat kojim sam mogao da ih snimim.

To je za “Vijesti” ispričao investitor iz Budve Boško Nenezić, objašanjavajući šta je morao učiniti da bi obezbijedio dokaze protiv “klana koji reketira mnoge u Crnoj Gori”.

“Nisam očekivao da će prestati ako im ne dam novac, već sam čekao da mi stigne sat iz Beograda, da to dokumentujem. To je trajalo tri sedmice jula. Za to vrijeme svakodnevno su me zvali i tražili novac, kao da sam im bi dužan. Cijelo vrijeme ‘filovali’ su da iza njih stoje dvije kancelarije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT), državni krem i vrh kriminalnog miljea. Normalno da sam se uplašio i tražio model da ih, osim telefonom sa kog sam napravio audio-snimak, snimim i na ovaj način. Tih dana njihove prijetenje nisu prestajale, a nema veće prijetnje po egzistenciju čovjeka nego kad ti neko prijeti krivičnom prijavom, zatvorom, rušenjem onoga što si napravio, ugrožavanjem egzistencije, ugrožavanjem bezbjednosti moje djece i mene… Čovjeku ne može biti gore od toga. Snimke sam čuvao godinu dana dok nisam ukapirao da neće stati – da su gladni novca”, rekao je on.

Bošković i Juretić uhapšeni su dan nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku MORT-a kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Dan nakon emitovanja emisije, ostavku je podnio ministar Pavle Radulović.

Nenezić je rekao i da je sve do tančina ispričao tužiocu Zoranu Vučiniću, koji je, kako tvrdi, tokom saslušanja bio veoma korektan.

Tužilac ga je osumnjičio za davanje mita, iako, kako Budvanin tvrdi, to nije radio svojevoljno, niti su inspektori novac dobijali na njegovu incijativu, već su ga od njega iznuđivali.

Odgovarajući na pitanje da li je Nenezić morao biti osumnjičen, iako je prijavio krivično djelo, njegov pravni zastupnik, advokat Nikola Kavedžić objasnio je da u krivičnim djelima u kojima se pominje mito postoji aktivno i pasivno podmićivanje:

“Aktivno je davanje mita, a pasivno primanje. Ne može neko primiti mito, ako ga neko ne da. Moralo je ovako kako je, tužilac je tako odlučio. Mi poštujemo njegov stav, međutim, naznačavamo stav tri tog krivičnog djela – koji kaže da ukoliko učinilac otkrije krivično djelo se može osloboditi odgovornosi. U svakom slučaju Boško Nenezić preuzima punu odgovornost za bilo što što se desi. On je dao svoje subjektivno mišljenje o tome – ne smatra da je počinio krivično djelo, jer ga nije učinio milom voljom, niti samoinicijativno, već je na to bio prisiljen. Podnijeli smo krivičnu prijavu sa opisom djela, a na tužiocu je da ocjeni da li je u pitanju iznuda ili primanje mita”, rekao je on.

Nenezić je objasnio i zbog čega je odlučio da nakon nekoliko mjeseci istrage, u emisiji na Televiziji Vijesti objelodani sa čime je morao da se bori dok je gradio svoje objekte u Lastvi i budvanskom naselju Ivanovići.

“Do danas sam sumnjao u tužilačke instance i zato smo došli na ideju da to objavimo, da narod zna što je uzrok, ako mi se desi nešto veće, jer sam bio pod konstatnim pritiskom službenika MORT-a. Sada sam sve hronološki ispričao tužiocu. Nije mi bilo svejedno, ali mi je tužilac ulio povjerenje. Ispričao sam mu kako je tekao događaj, kako su i kada dolazili kod mene, kako su stupili u kontakt sa mnom, iznuđivali novac, kako su se ponašali, kako su me tretirali, pa sve do krivične prijave koju sam podnio u maju i dopune zbog novih pokušaja iznude. Vjerujem da ne može biti procesuiran i odveden na izdržavanje kazne čovjek koji je prijavio reket, iznudu i korupciju u vrhu države”, rekao je on.

Uzeo mi je telefon, ali pogrešan

Nenezić je ispričao i da je Bošković u jednom trenutku posumnjao da ga snima, ali da nije očekivao da to čini satom.

“Bio sam na ivici da me otkrije. To se vidi na snimku, jer kada je posumnjao, uzeo je moj telefon, ali pogrešan. Do tada sam već uspio da isključim drugi, sa kog sam snimao… Naravno, nastavio sam da snimam satom”, kazao je Nenezić.

 VDT: Analiziramo postupanje tužilaca

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), saopštili su juče “Vijestima” da još analiziraju postupanje tužilaca u istragama korupcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

“Analiza postupanja tužilaštava u konkretnim predmetima je u toku”, odgovor je VDT na pitanje Vijesti – da li je utvrđeno je li neko od postupajućih tužilaca u kotorskom ili Višem državnom tužilaštvu Podgorica napravio propust tokom tih istraga.

I premijer Duško Marković oštro je kritikovao rad tužilaštva u tim slučajevima, navodeći da je policija dobro odradila posao, ali da je izostala njihova efikasna reakcija.

Šef Tužilačkog savjeta Ivica Stanković, dopis Markovića predao je Komisiji za pritužbe tog tijela.

Vijesti

2 komentara

  1. Kudos on your wonderful posting… We certainly liked reading this, you might be a terrific source I will always take a note of ones weblog and definitely will come back down the road I want to motivate yourself to continue this good posts, enjoy your weekend? OMG how about Gaddafi notable news! Thx ! Online Website Builder

  2. Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say that you’ve done a great job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com